Džo Bajden
Foto: AP/Matt Rourke (STF)

Paket pomoći, koji je Senat usvojio u utorak kasno uveče je vredan ukupno 95 milijardi dolara i uključuje skoro 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, 26 milijardi dolara za Izrael i 8 milijardi dolara za Indo-Pacifik.

Paket takođe uključuje zakon koji bi na kraju mogao dovesti do zabrane TikTok-a u Sjedinjenim Državama – dajući kineskoj matičnoj kompaniji "BiteDance" otprilike devet meseci da ga proda ili će u suprotnom biti zabranjen u prodavnicama aplikacija u Sjedinjenim Državama.

Potpisivanje paketa pomoći bilo je kulminacija višemesečnih napetih pregovora, ličnog lobiranja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i podele republikanske stranke u Predstavničkom domu koji nastavlja da ugrožava lidersku poziciju predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona. Konzervativci su se protivili daljem finansiranju Kijeva od strane SAD i pretili da će smeniti Džonsona zbog njegovog vođenja pregovora. Konzervativci u Kongresu protivili su se dodatnoj pomoći za ono što vide kao rat bez pobede.

Bajden je proveo mesece lobirajući kod Džonsona da krene napred sa pomoći Ukrajini, angažujući najviše zvaničnike administracije i direktora CIA-e Bila Bernsa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading