PUTIN MOŽE DA PODAVI POLA KONTINENTA! Evropa dobila oružje sudnjeg dana
EPA

Zapadni mediji navode da je novogodišnja poruka ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojoj je rekao da je pravi neprijatelj u Ukrajini zapravo Zapad, te da su hipersonični projektili (protiv koji je Zapad priznao da nema adekvatnu odbranu, a koji mogu biti naoružani i nuklearnim bojevim glavama, op. aut.) raspoređeni po strateškim jedinicama, bila jasan signal da Rusija neće odustati od svoje kampanje u Ukrajini. Baš zbog toga, vest o „Posejdonima“ navela je medije da ispitaju o čemu se tu zapravo radi, kao i koliko su oni realno opasni. Zaključak je bio zastrašujuć.

Tako je britanski kolumnista Džek Volters došao do zaključka da Rusija ovim torpedima može bukvalno da podavi južno krilo NATO. Naime, ukoliko bi nuklearni torpedo bio upotrebljen u Mediteranu, proizveo bi ogroman cunami koji bi zbrisao taj deo Alijanse. Podsetimo, u pitanju su Španija, Grčka, Turska, Italija i Francuska, a u velikom problemu bi se našli i Crna Gora i Hrvatska, koje su u „ćošku“ Mediterana, odnosno u Jadranskom moru.

PUTIN MOŽE DA PODAVI POLA KONTINENTA! Evropa dobila oružje sudnjeg dana

Foto: Twitter/printscreen

 

Dodatni problem je, prema Voltersu, u tome što „Posejdon“ proizvodi minimalnu buku zbog čega ga je teško detektovati, a ako se tome doda da ruske nuklearne podmornice mogu da nose po šest komada ovog zastrašujućeg oružja, jasno je kakvu kataklizmu mogu da naprave.

Putin je prvi put najavio razvoj „Posejdona“ u poruci skupštini Ruske Federacije 2018. godine. Kako je objasnio, ti podvodni dronovi mogu biti opremljeni i konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama, što će im omogućiti da gađaju različite ciljeve, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu. „Posejdoni“ će biti postavljeni na višenamenske nuklearne podmornice klase „Belgorod“ i „Habarovsk“.

Karakteristike ovih nuklearnih torpeda su najstrože čuvana tajna. Ono što se zna je da je „Posejdon“ poznat po operativnom nazivu „Status 6 - okeanski multinamenski sistem“, kao i da ima masu od oko 100 tona, dužinu od 24 i širinu od dva metra. Spekuliše se da može da nosi nuklearnu bojevu glavu od 100 megatona, a možda i jaču, kao i da može da plovi do dubine od jednog kilometra, da mu je maksimalna brzina 185 kilometara na sat, a sistem navođenja kombinovan - veštačka inteligencija uz satelitsku navigaciju. U slučaju njegove detonacije na samoj obali, ciljani grad bi bio uništen, a velika regija zagađena radioaktivnim materijalom. Druga opcija je detoniranje u dubini mora, čime bi bio stvoren ogroman cunami čija bi visina zavisila samo od konfiguracije morskog dna i priobalja, a koji bi mogao da dostigne i 500 metara visine. U tom slučaju radioaktivna voda bi dospela duboko u kopno, čime bi zagađenje bilo još veće. A sve ovo su zapadne procene „oružja sudnjeg dana“, kako je okarakterisan „Posejdon“.

S obzirom na to je Posejdon u grčkoj mitologiji bog mora, oluje, zemljotresa i konja, jasno je da je ovaj zastrašujući nuklearni torpedo dobio adekvatno ime, konstatovali su zapadni mediji.

Medvedev: Nuklearne sile ne gube velike sukobe

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev reagovao je na izjave zapadnih lidera na forumu u Davosu da „Rusija mora da izgubi“, rekavši da nuklearne sile ne gube velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina i da bi to trebalo da bude očigledno svakom zapadnom političaru.

- Nuklearne sile nisu izgubile velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina. Ovo bi svima trebalo da bude očigledno. Čak i za zapadnog političara koji je zadržao bar malo inteligencije - zaključio je Medvedev.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Nena

20.01.2023 07:32

Ovaj covek je toliko divan, veliki piliticar i jedini koji svetu misli dobro. Zar ste svi poludeli pisuci ovakve grozote o njemu?

Miki

20.01.2023 08:28

Ovaj Britanac zaboravlja da je Posejdom namenjen prvo za njih da ih oduva na Ameriku, zatim trebaju da znaju da je drugi namenjen SAD, a ovi nesretnici sa Juznog krila NATO i onako menjaju stavove kako vetar duva.Mozete zamisliti sile poput Crne Gore, Hrvatske , Albanije, Grcke, a Turska je vec u savezu sa Rusijom.Ja navijam da prvi Posejdon poseti reptilsku dinastiju.

Milan Indjija

20.01.2023 09:25

Zlikovče Putinu, komunjaro i bagro, najveci si zlocinac Evrope i sveta posle Hitlera

Map

20.01.2023 13:15

@Milan Indjija - Na kojim si ti drogama

Nenad

20.01.2023 13:25

Tako je bre. Ziveo Putin. Zivelo pravoslavlje.

sauron

20.01.2023 13:44

Lepo bi bilo videti sta bi ostalo od Srbije, verovatno nista jer kad takva bomba eksplodira u Sredozemnom moru budite sigurni da bi i nas zatrovalo.....mali Medvedov jos manji nego Putin pa valjda zbog svoje visine zeli da bude veliki