PARAĆIN DOČEKAO ŠAHISTE RAŠIRENIH RUKU Prvi favorit Ter-Sahakjan krenuo silovito, ostali uglavnom očekivano, ali i uz nekoliko iznenađenja
M. Stanković

Na bazenima "Prestiž" u prelepim uslovima danas je startovao 14. Internacionalni šahovski festival Paraćin 2021, dan posle Srbija opena.

Veoma profesionalno, iskusno, domaćini su dočekali šahiste kako i dolikuje.

Koliko turnir znači gradu govori i podatak da su otvaranju prisustvovali čelni ljudi iz gradske vlasti i direktor turističke organizacije Paraćina.

Otvaranju je prisustvovao i neumorni predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić sa sekretarom saveza Andrijom Jorgićem. Lazić je izrazio zadovoljstvo što Paraćin nastavlja tradiciju organizacije turnira uz sve pohvale domaćinima.

PARAĆIN DOČEKAO ŠAHISTE RAŠIRENIH RUKU Prvi favorit Ter-Sahakjan krenuo silovito, ostali uglavnom očekivano, ali i uz nekoliko iznenađenja

M. Stanković

 

Turnir je predviđen da se igra od 9. do 19. jula. Podeljen je na A i B turnir gde se okupilo 340 šahista iz 35 zemalja sveta.

Najbrojniji posle naših šahista su Indijci sa čak 22 učesnika na A turniru. Na žalost publike, a na sreću igrača, nećemo videti osvajača "Srebrnog jezera" i "Srbija opena" - Nihala Sarina, koji je otišao na zasluženi odmor.

Nagradni fond je kao i svake godine izuzetno primamljiv za dolazak na takmičenje, gde je domaćin obezbedio da za A turnir nagradni fond bude 450.000 dinara, pobedniku će pripasti 120.000 dinara, dok je za B turnir nagradni fond 200.000, pobedniku će pripasti 40.000.

U prvom kolu videli smo dobre borbe, a prave bitke očekuju se već u drugom.

Najvažniji rezultati 1. kola:  1Ter-Sahakjan - Caknakis 1:0, Torsbro - Petrosjan 0:1, Safarli - Lever 0,5:0,5, Štrugnel - Puranik 0:1, Postnji - Spasić 1:0, Varšini - Erigaisi 0:1, Sulejmanli - Ivić 1:0, Ojas - Aleksandrov 0,5:0,5, Iskandarov - Kostov 1:0, Šarma - Anaberdiev 0:1, Budisavljević - Aleksić 1:0, Stoinev - Sturt 0:1, Sadikov - Miljković 1:0.

Ter-Sahakjan je uneo Grka Caknakisa u "golmanski" prostor i igrao viktorije do predaje. Petrosjan, drugi favorit turnira i osvajač drugog mesta na "Srbija openu", je lako izašao na kraj sa Torsbrom.

PARAĆIN DOČEKAO ŠAHISTE RAŠIRENIH RUKU Prvi favorit Ter-Sahakjan krenuo silovito, ostali uglavnom očekivano, ali i uz nekoliko iznenađenja

M. Stanković

 

Ipak, nisu svi favoriti opravdali svoju ulogu, pa je Safarli remizirao sa Leverom, Aleksandrov sa Ojasom, Kosić sa Debevecom i Abergel sa Dolgunom.

U narednom kolu videćemo još ozbiljnije partije. Ter-Sahakjanu stiže neugodni Indijac Vatsal, a Petrosjanu drugi Indijac Pranav. Treba naravno napomenuti i srpski derbi na 9. stolu gde se sastaju dva nekadašnja kadetska šampiona Miloš M. Stanković protiv Luke Budisavljevića, gde je Luka, iako crni, favorit.

Subota je dan za duplo kolo, pa će se jutarnje igrati od 9:30, a popodnevno od 16:30. U nedelju će biti slobodan dan, pa će igrači moći da igraju "Memorijalni rapid turnir Uroš Dinić".

Na B turniru, koji se igra u drugoj sali, okupio se podjednak broj takmičara kao i na A turniru. Favoriti turnira Tošić, Todorović i Milošević zabeležili su sigurne pobede. Kao i na A turniru biće zanimljivo do kraja.

Srbija može biti ponosna što obiluje ovako dobrim turnirima, koji privlače strane šahiste, usput igrajući turnire u Srbiji upoznaju naše gradove, a turistička organizacija Srbije mora da bude zadovoljna što je ovoliki broj šahista prisutan, neki će provesti i više od mesec dana u našoj zemlji.

Sportski turizam je izuzetno važan i u narednom periodu treba sa još većom pažnjom da se podrži svaki ovakav događaj, jer donosi izuzetnu korist za našu zemlju.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading