OD SNOVA DO KOŠMARA Ole je i dalje istinska legenda Junajteda, a tri detalja o njemu skoro niko ne zna
EPA/ Michael Steele

Tužan kraj jedne velike ljubavi. Ole Gunar Solskjer nije više menadžer Mančester Junajteda. Loša stvar i za njega i za klub sa "teatra snova" je što se ovo nije desilo mnogo ranije, na primer posle gomile prošlosezonskih blamaža i neuspeha u finalu Lige Evrope, da jeste, sa mnogo manje gorčine bi došlo do rastanka.

Neće loša trogodišnja epizoda Olea ko menadžera uticati na njegov status miljenika navijača Mančester Junajteda, ne samo zbog epskog gola u finalu Lige šampiona 1999. u Barseloni, kad je Mančester junajted pobedio Bajern 2:1. Norvežanin je postigao gol odluke u 90. minutu, nedugo pošto je takođe rezervista u tom meču, Tedi Šeringem izjednačio na 1:1.

 

- Prvo što sam pomislio je da sam bio u ofsajdu. Ali kada sam video da sudija nije podigao zastavicu nastalo je veliko ludilo. Prilikom proslave gola proklizao sam na kolenima i tako povredo i ligamente, te sam morao da propustim nekoliko utakmica za reprezentaciju početkom leta. Ali vredelo je!

Solskjer je dres „crvenih đavola“ nosio od 1996. do 2007. godine. U tom razdoblju osvojio je šest naslova prvaka Engleske, po dva Superkupa i FA kupa, te po jedan pehar u Ligi šampiona i Interkontinentalnom kupu. Za Junajted je odigrao 366 utakmica i postigao 126 golova. 

Postigao je 14 golova na utakmici

Veliki talenat za fudbal Ole je pokazao veoma rano. Postigao je 14 golova na jednom meču koji je Klausengen odigrao u okviru domaćeg šampionata i to je bilo dovoljno da na sebe skrene pažnju čelnih ljudi Moldea. Iako su golovi njegov zaštitni znak Soslkjer je uvek isticao da mu igra zavisi od njegovih saigrača, a ne toliko od nekih individualnih kvaliteta.

- Kroz celu karijeru sam postizao golove, na ovaj ili onaj način. Ali moram reći da su najviše zaslužni moji saigrači. Oni su ti koji su mi kreirali prilike, jer ja nisam neko ko će predriblati dva ili tri fudbalera i postići gol.

Manje više se sve zna o njegovoj karijeri na Old Trafordu, na kom je proveo čak devet godina. Kao menadžer je proveo skoro tri godine, pa je jasno da neko sa takvim stažom u klubu ne može da bude ništa manje nego legenda.

Rizik se nije isplatio

Kad je neko takva igračka legedna, bilo je logično da ima podršku da uspe kao menadžer. I zaista je imao, ali... Rizičan je potez bio da se klub stavi u ruke Solskjera pre skoro tri godine i definitivno se ispostavilo kao promašaj. Solskjer nije i nikada neće biti trener top kategorije. Niti je imao pravi trenerski put za dolazak na klupu Mančester Junajteda, niti je pokazao da u njemu ima materijala i talenta da se nosi sa Konteom, Klopom, Gvardiolom, Tuhelom... 

Za manje od tri godine, Solskjeru su dovedena pojačanja u vrednosti od 457.000.000 evra. I nije osvojen nijedan trofej! Jedini rezultat vredan pomena je finale Lige Evrope prošle sezone. Ako se Liga Evrope uopšte može nazvati takmičenjem u kojem bi Mančester Junajted trebalo da igra.

Primera radi, Jirgen Klop je od dolaska na klupu Liverpula pre šest godina na pojačanja potrošio 567.000.000 evra. Nije malo… Ali je napravio rezultate, odličan fudbal i vratio klubu autoritet i poštovanje u celom svetu. Sve ono za čim Mančester Junajted čezne. Šteta što je legenda potrošena, a rezultati izostali...

Ali ostaće Ole i dalje miljenik Old Traforda, možda se jednog dana i vrati na "teatar snova" posle košmara koji je priredio navijačima u protekle tri godine. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading