ŠOK! Srbin priznao krivicu za nelegalne radnje, osuđen na pet godina! (FOTO)
Tanjug/Ap

Kraj skandala u Belgiji u koji je bio umešan i Srbin. Dejan Veljković se nagodio sa tužilaštvom pošto je vlastima odao sve informacije o sumnjivim transferima u Belgiji

Posle tri godine "Operacija nula" je čini se stigla do kraja. I to posle svedočenja jednog Srbina. Menadžer Veljković, suočen sa dokazima od kojih nije bilo odbrane, prihvatio je nagodbu sa tužilaštvom i prema navodima njegovog advokata prst krivice uperio ka klubovima.

 

 

Veljković će, ističe advokat Kris Lujks, biti osuđen na pet godina zatvora uslovno, moraće i da plati kaznu od 80.000 evra, ali i preda belgijskim vlastima sve što je zaradio na nelegalan način. Bilo da je u kešu ili u nekretninama.

- To je otprilike 4.000.000 evra - tvrdi Lujks.

Srbin će ipak izbeći robiju ako u narednih pet godina ne bude kršio zakon, a to mu je dozvoljeno zato što je "propevao" o nedelima ostalih umešanih. Jasno je uostalom: kad u sumnjivim transferima nestane deo novca nije tu samo menadžer kriv. Morao je da ima i nekog saradnika u klubu. 

- Govorimo o sistemu koji se ukorenio u belgijskom fudbalu. Skoro svaki klub se služio takvim manevrima. Neki više, neki manje, neki su od toga napravili biznis model - rekao je Lujks i dodao: - Imamo jedno 50 transfera u kojima je nešto bilo fundamentalno pogrešno… Često su u priči bili i fudbaleri i po nekoliko članova uprave nekog kluba. O takvim slučajevima je moj klijent i pričao

Sud je dakle dobio šta je tražio, a uskoro bi dokazi trebalo da stignu i na adresu Fudbalskog saveza Belgije. I tek onda ćemo videti da li su samo klubovi krivi ili je i Savez zažmurio na jedno oko. I još bitnije, hoće li sada Savez reagovati?

- Ako Savez bude zaista dosledan, onda neće mnogo klubova moći da igra prvu ligu naredne sezone. Možda će se neki klubovi sakriti tvrdnjama da ‘nisu bili upućeni’ ili da su to radili "pojedinci iz uprave". Ali ako Savez bude dosledan u primeni pravila neki bi klubovi morali da budu izbačeni u drugu ligu. U Italiji su to već uradili sa Juventusom. Ne znam da li belgijski Savez ima hrabrosti za tako nešto - kategorički će advokat Lujks.

Podsetimo, “Operacija nula” je počela 10. oktobra 2018. godine kad je policija upala na 44 adrese. Prvooptuženi je bio uticajni menadžer Mođi Bajat, a i Veljković je bio pri vrhu "lanca ishrane". Na kraju se spasao time što je progovorio...

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading