Januar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Par se greškom razveo nakon što je neko u londonskoj prestižnoj advokatskoj kancelariji pogrešno kliknuo u sistemu. Do greške je došlo tako što su advokati nameravali da finalizuju razvod nekog drugog para, a slučajno su otvorili elektronski dosije para Vilijams, ispričao je sudija Endru Makferlejn za The Guardian.

Gospodin i gospođa Vilijams odlučili su da se rastanu nakon 21 godinu braka 2023. i bili su usred finansijskih dogovora kad ih je neko od advokata greškom razveo. Dodao je kako su advokati u Vardagsu, koji su zastupali suprugu Vilijams, koristili onlajn portal „bez smernica ili autoriteta klijenta”. Rekao je da je onlajn sistem radio „uobičajenom brzinom” i sproveo nalog za razvod Vilijamsovih u roku od 21 minut.

Advokati su shvatili svoju grešku dva dana kasnije i podneli zahtev visokom sudu za poništenje razvoda. Međutim, sudija Makferlejn odbio je da ispuni njihov zahtev.

„Postoji veliko interesovanje javne politike za poštovanje sigurnosti konačne odluke o razvodu. Kao i mnogi slični procesi, operater može da dođe do konačnog koraka na kom se vrši zadnji klik mišem tek nakon što prođe niz ranijih koraka”, ispričao je Makferlejn za The Guardian.

Aješa Vardag, upravnica firme Vardags i vrhunska advokatica za razvode u Ujedinjenom Kraljevstvu, prozvala je sudiju zbog njegove „loše odluke” i odbijanja njenih advokata da isprave grešku.

„Država ne bi trebala da razvodi ljude na temelju administrativne greške”, dodala je u izjavi. „Mora da postoji namera osobe koja se razvodi jer načelo namere podupire naš pravni legalni sistem. Kada se sudu skrene pažnja na grešku i svi prihvate da je greška učinjena, to očito mora da se poništi.”

Advokatica je dodala kako je ovo neretka situacija otkako se praktikuje novi onlajn sistem.

„Ovo je odluka koja bi bila poništena na višem sudu”, smatra.

„To znači da, za sada, naš zakon kaže da se možete razvesti zbog pogreške u online sustavu. A to jednostavno nije u redu, nije razumno i nije pravedno”, zaključila je Vardag. Otkrila je za Law Society Gazette da je stajala iza odvjetnika koji je greškom rastavio Williamse jer je kliknuo na krivo ime u padajućem izborniku na portalu za razvode.

(Jutarnji.hr)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading