Par iz Afrike
Foto: Alo/Foto: Alo! arhiva

Postoji nekoliko teorija o tome kako su se upoznali, ali je sigurno da su se zaljubili na prvi pogled. Međutim, retko ko je znao detalje njihove ljubavne priče.

Prema jednoj verziji, Jovanka je upoznala Tita u Daruvaru nakon što je zamenila Davorjanku Paunović Zdenku na mestu njegove sekretarice, a poslovni odnos brzo se pretvorio u nešto više. Par se tajno venčao u aprilu 1952. godine, kada je Jovanka imala 28, a Tito 60 godina.

Iako je Jovanki prvobitno smetala njihova velika razlika u godinama, Titu je smetalo što Jovanka nije imala obrazovanje, ali su to brzo prevazišli.

Tito je odmah nakon venčanja organizovao časove za Jovanku o protokolarnim susretima, pristojnom oblačenju i stranim jezicima. Jovanka je iz neobrazovane žene uskoro postala uglađena i obrazovana dama.

Venčanje između Tita i Jovanke 15. aprila 1952. godine bilo je tajno, malo ljudi je znalo za to. Prema lokalnim stanovnicima Iloka, venčanje je održano u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka), koja se nalazi između Šarengrada, Bapske i Iloka. 

Tito

youtube.com/ YU 0 Laki/Jugoslovenski partizani

 

Titova vila bila je pod jakim obezbeđenjem kada god bi predsednik Jugoslavije dolazio u posetu. Meštani se sećaju da u podrumu vile postoji soba sa više od 2.000 boca vina i bačava rakije. Supružnici su se veoma lepo ophodili prema njima.

Iako nisu često imali priliku za razgovor, Tito bi ih uvek pozdravio kada bi ih video, pitao ih kako su, šta rade, i slično. Sećaju se da su se često šalili i smejali.

Tokom braka, bili su nerazdvojni, a priča se da je Jovanka uvek prva probala hranu pre Tita. Jovanka je posvetila svoj život prvom čoveku Jugoslavije, što je potvrdila i njena sestra.

Uprkos velikoj ljubavi i zajedništvu, par nikada nije imao dece.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading