OD LUKSUZNOG PUTOVANJA DO NOĆNE MORE: Na ovakav način su tretirani putnici zarobljeni na okeanskom brodu koji postaje žarište epidemije! (VIDEO)
Printscreen/ YouTube

Prvi znaci razorne moći Kovida dogodili su se na brodu za krstarenje koji je plutao u karantinu u februaru 2020. godine. U kratkom dokumentarnom filmu, HBO je prošao ono što se dogodilo od putovanja do antiklimaktičkog ishoda, a takođe prikazuje i snimke putnika kroz koje možemo biti svedoci događaja analognih katastrofi Titanik. Ovo je poslednje krstarenje.

Luksuzni kavez

Ogromni brod za krstarenje Diamond Princess napustio je luku Jokohama, Japan, 20. januara 2020. godine, sa 2 666 putnika i 1045 članova posade. Tada je svet znao za samo četiri zvanično registrovana slučaja koronavirusa. Pet dana kasnije, 25. januara, prva američka žrtva epidemije umrla je, ali su putnici broda i dalje mogli da pristanu u Hong Kong radi malo razgledanja nakon provere temperature tog dana. Tada je 1. februara 80-godišnjak iz Hong Konga dao pozitivan Kovid test nakon putovanja brodom između Jokohame i Hong Konga.

Nakon rezultata ispitivanja, japanske vlasti pokrenule su istragu broda, identifikujući pet slučajeva četvrtog februara koji su dosegli visoku temperaturu u roku od nekoliko dana. Na giga brodu koji je pristao u luci Jokohama, putnici su prisiljavani da uđu u svoje sobe, a čim je neko imao pozitivan test, izolovani su, a ostali su čekali da ih njihove matične jedinice vrate. Kao rezultat zaraze život je izgubilo 14 putnika, a dokazano je da je 712 putnika imalo koronavirus.

Titanik ukratko, manje tragično

HBO prikazuje nam ovu priču u 40. minuta, i bez obzira na to koliko zloslutno može izgledati na osnovu toga, pruža vrlo poučne priče. 

Dijamantska princeza obeležava kinesku Novu godinu ogromnim svečanostima, dok već znamo da putnici njime kopaju sopstvene grobove . Čak i nakon prvih vesti o Kovidu, rođendanske zabave se održavaju na čudovištu od 13 spratova.

Ovi snimci takođe pokazuju luksuz u kojem je bilo blizu 2.700 putnika - bazeni, pozorišta, kazina, sve što se može zamisliti. Međutim, iz video snimaka dečaka, mašina za pranje sudova koji radi na jednom od brodova, dobijamo i uvid u svakodnevni život uslužnog osoblja, koje svakodnevni život provodi u skučenim hodnicima i magacinima dizajniranim na najefikasniji mogući način, spavajući i radeći svaki dan, bez odmora. Takođe je vredno napomenuti da, iako neki još uvek ne prihvataju efikasnost maski, zaposleni su opremu pošteno nosili od prvog trenutka u nultom času epidemije.

Sa prijavama putnika zaključanih u skučenim kvadratnim metrima kabine, takođe nas uhvati klaustrofobičan osećaj, praćen strahom od nepoznate infekcije. 

Tako je Kalvarija dijamantske princeze kratko i detaljno dokumentovana u Poslednjem krstarenju , što u nama izaziva nostalgiju pomešanu sa željom za turizmom u lovu na užitke koji je prethodio koronavirusu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading