cveće
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Proleće je odavno stiglo i bašte cvetaju, a vaš pas obožava da izlazi u dvorište i trči po travi prošaranoj cvećem rasnošnih boja i opojnog mirisa. Ukoliko ste odgovorni vlasnik koji vodi računa o baš svim detaljima u pogledu bezbednosti kućnog ljubimca, vaša prolećna bašta biće puna biljaka ni na koji način neće ugroziti zdravlje i život psa.

Međutim, ako ste ljubitelj cveća koje nije preporučljivo za pse, ali ste odgovorni, u svakom trenutku ćete držati ljubimca na oku, u slučaju da se previše približi biljkama sa kojima ne sme da dolazi u kontakt, piše Thesun.

Stručnjaci za zdravlje pasa upozoravaju na biljke koje mogu da budu smrtonosne za vašeg ljubimca u slučaju da ih proguta i na simptome trovanja na koje treba da obratite posebnu pažnju.

Narcis

Narcis niče u rano proleće i pravo je osveženje posle zimskog sivila i ladnoće, ali je to cveće sa otrovnim alkaloidom koji kod kućnih ljubimaca izaziva povraćanje, nizak krvni pritisak i konvulzije.

Cvetovi narcisa sadrže visokotoksične kristale koji mogu dovesti do srčanih aritmija ili zastoja u disanju. Simptomi trovanja narcisom se manifestuju za 15 minuta do jednog dana.

Lala

Drugo na listi najvoljenijeg prolećnog cveća su lale, čije su lukovice pravi otrov za pse.

Bela rada

Bela rada nije previše toksična za pse, ali ipak ima neželjene efekte ukoliko pas pojede enormnu količinu ovog cveća. Velike količine bele rade izazivaju povraćanje, slinjenje i konvulzije, a ako pas "gricne" cvetić ili dva, nema potrebe da paničite.

Ljiljan

Ljiljani su odlično cveće za ukrašavanje doma i osveženje životnog prostora, ali su veoma toksični za kućne ljubimce. Konzumacija ljiljana ima posledice u vidu povraćanja, nepravilnog rada srca, smanjenog krvnog pritiska, konfuzije i dezorijentacije, a u teškim slučajevima javljaju se konvulzija i koma.

Zumbul

Zumbul je član porodice ljiljana i sadrži najveću koncentraciju otrovnih alkaloida koji izazivaju intenzivno povraćanje, krvavu dijareju i drhtavicu.

Ukoliko pas proguta bilo koju od ovih biljaka ili sumnjate da ih je jeo, odmah ga odnesite veterinaru. Manifestacije trovanja ovim cvećem zahtevaju hitan odlazak kod veterinara.

Prevencija i budnost najbolji su čuvari kućnog ljubimca koji voli da boravi u dvorištu i da pritom "gricka zeleniš" iz bašte.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading