Sigurno ste se zapitali: Da li vas mačka voli?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Lako je prepoznati kad je vaša mačka loše volje, ali da li znate kojim vam signalima ona govori da vas voli?

Predenje

Mačka prede iz mnogo razloga – od zadovoljstva do anksioznosti. Ali, obično kada prede ona govori da je srećna. Predenje je definitivno sredstvo komunikacije. Kad mačka prede ona pokazuje lokaciju svojim slepim novorođenčadima, ali obično mačka prede da pokaže svoju ljubav i zadovoljstvo. Koji je bolji način da izrazi ljubav prema nečemu ili nekome? To je upravo ono što mačke rade kada predu u vašem prisustvu. Mačje predenje zvuči kao uspavanka koja smiruje i životinju i vlasnika.

Valjanje po podu

Kada se mačka valja po podu i leži na leđima, ovaj polažaj mačke ne treba uzimati olako. Svaki put kada se mačka izvrne na leđa i isturi stomak, ona je u vrlo ranjivom položaju. Ona to radi samo kada se oseća sigurno. Sigurnost znači mnogo, bilo kojoj životinji, a mačkama posebno. Neće to uraditi ukoliko vam ne veruje ili se oseća nezaštićeno i nevoljeno. I poverenje, naravno, dolazi sa ljubavlju. Kada mačka teži pažnji, uvek se kotrlja okolo i glasno prede.

Dodirivanje glavom

Mačke pokazuju naklonost prema drugim mačkama i ljudima trljajući glavu ili blagim dodirom čela. Mačke imaju posebne mirisne žlezde koje se nalaze u njihovom čelu, bradi, obrazima i repu. Ukoliko se trlja sa vašom kožom, ona vas prepoznaje kao člana porodice i smatra vas pouzdanom osobom, što je svakako veliki kompliment. Posebno trljaju glavu o obraz ili čelo onih koje vole. Ova akcija, koja se naziva "Bunting", je vrlo intiman gest koji mačke obavljaju samo sa svojim omiljenim ljudima. Takav kontakt obično uzrokuje lučenje endorfina (poznat i kao hormon sreće) i kod vas i kod mačke.

Grebanje

Iako vas možda nervira navika grebanja i otisci oštrih kandži na vašem nameštaju, grebanje može zapravo biti akt ljubavi. Pored mirisa koji mačke ostavljaju da obeleže vlasništvo, takođe koriste vidljivo obeležavanje da proglase nešto njihovim. Mačke imaju tendenciju da ostave “poruke” na omiljenim mestima svojih vlasnika. Ne ljutite se na svoju mačku i nikada je nemojte tući zbog izgrebanog nameštaja. Grebanje je prirodan instinkt i nikada nećete slomiti ovu naviku. Samo se potrudite da ponudite vašem krznenom prijatelju dobru alternativu poput punjene igračke ili stare kutije koja će zadovoljiti prirodnu potrebu vaše mačke!

Poklon za vas – donošenje ulova

Nemojte se ljutiti na svog ljubimica ukoliko vam u ustima donese miša. U pitanju je poklon za vas. Pokušajte da ne budete previše uznemireni od strane onih miševa koje možete pronaći na jastuku, u krevetu ili pored TV-a. Mačke će ostaviti darove kao znak naklonosti, isto kao način na koji ljudi daju poklone. Neki stručnjaci takođe tvrde da predstavljanjem trofeja mačka želi da donese svom vlasniku hranu. Rođeni lovac, mačka se uvek trudi da vas obraduje onim što može da uhvati - od buba do žaba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading