POSAO IZ SNOVA: Za ovo su ljudi zarađivali 180.000 dolara godišnje!
Foto: Depositphotos

Postoje zapisi da je držanje živih “baštenskih patuljaka” postojalo još u 15. vijeku. Starac u oronulom kostimu, sa umazan blatom i lišćem, obavljao je posao ličnog baštenskog patuljka. 

Neki od ovih "pustinjaka" kasnije su postali cenjeni kao veliki mudraci kod kojih se odlazilo po savet i na meditaciju, ovaj bizaran običaj držanja živih "baštenskih patuljaka" postao je hit tokom 18. veka u viktorijanskoj Engleskoj.

Koncept je bio prilično jednostavan - bogate aristokrate u svojim divnim baštama i negovanim vrtovima imali su odrasle ljude, uglavnom u poznim godinama, koji su izigravali baštenske patuljke.

Za ovaj "posao" obično bi bili angažovani beskućnici koji bi se onda uselili u kolibu ili pećinu koja bi bila posebno sagrađena za njih u zabačenim delovima imanja, okružena bujnom vegetacijom.

"Patuljak" nikada nije smeo da prestane da glumi šta god mu "poslodavac" ili gosti radili. Tokom zabava, često je pozivan kako bi okupljeni mogli da zbijaju šale sa njim ili da, u slučaju da je važio za "mudraca", od njega traže savete i sa njim meditiraju.

"Baštenski patuljak" nije smeo da se šiša, brije ili seče nokte, a za svoj posao je bio više nego dobro plaćen. Prema nekim podacima, godišnja "plata" živog baštenskog patuljka tokom 18. veka bila je oko 600 funti što je oko 180.000 dolara u današnjem novcu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading