Preležali korona virus, a onda je počelo nešto čudno da im se dešava kad osete miris dinstanog luka...
Foto: WPA/VALDRIN XHEMAJ

Dok u svetu već uveliko traju rasprave da li je korona virus respiratorna, vaskularna ili sistemska bolest, sve je veći broj onih koji osećaju trajne posledice ili promene nakon preležane bolesti.

Jedan od najčešćih simptoma korona virusa je svakako "udar" na čula, odnosno gubitak čula mirisa i ukusa, jedan je od gotovo sigurnih simptoma korona virusa.

Gubitak čula mirisa i ukusa posle korona virusa

Sagovornici koji su govorili za Alo kažu da još uvek osećaju posledice preležane korone iako su imali blaži oblik, a nekima od njih dešavaju se i potpuno nesvakidašnje pojave kada je reč o čulima.

- Preležao sam koronu. Nisam imao nikakve teže simptome, osim malo kašlja i gubitka čula mirisa i ukusa. Međutim, već dva meseca čulo mirisa mi se ne vraća. Osećam miris, ali ako nešto miriše baš intenzivno, ove slabije ne registrujem - kaže Vojislav O. (38) iz Beograda za Alo.

Miris dinstanog luka

Naš drugi sagovornik, Aleksandar navodi da mu se čulo mirisa vratilo nakon preležane korone, ali da sada oseća neke mirise kakve pre nikada nije osetio i to na velikoj udaljenosti.

- Osećam miris dinstanog luka. To nije nešto neuobičajeno, ali ja osećam miris dinstanog luka na nekoliko stotina metara. Zvuči neverovatno, ali na 200 ili 300 metara osećam kada neko dinsta luk u kući. Međutim, to nije onaj miris dinstanog luka kakvog se sećam. Ovo je neki potpuno drugi miris - kaže Aleksandar K. (43) iz Zemuna.

Promena čula mirisa i ukusa

Blagoje je jedan od ljudi koji nisu imali koronu, bar ne zvanično. On smatra da je sigurno imao koronu, ali bez simptoma. Njemu se dešava slična promena čula kada oseti miris luka.

- Siguran sam da je to prošlo kroz gotovo sve nas. Neko prođe sa težim posledicama, a neko sa lakšim. Nisam imao nikakve simptome, ali osećam da mi se čulo mirisa promenilo. Miris dinstanog luka mi više nije isti. Spremali smo nešto i stavili luk da se prži. Rekao sam ženi da je luk prokisao ili pokvaren, na šta mi je odgovorila da je to nemoguće jer je upravo bio kupljen, svež i oljušten neposredno pre spremanja. Tada sam shvatio da mi se promenilo čulo mirisa - zaključuje Blagoje R. (48) iz Beograda u razgovoru za Alo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
šišmišavanje

15.05.2021 10:36

ako pocnu da rastu krila i pocnu da vise sa plafona .... luk je takav je je proklijao a mozda malo i izmrzao sad mu je kraj sezne.Verovatno im se od lekova popraviolo čulo mirisa.