SELEKTOR NAKON KRAHA NA MUNDIJALU Piksi: Biće bolje, čestitao bih igračima jer su dali sve od sebe (VIDEO)
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Nije bilo kao što smo se nadali... Srbija nije prošla grupu, a selektor je govorio otvoreno o svemu što se dešavalo u Kataru.

- Neko ko je odgovoran čovek, a to za sebe smatram. Sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je respekt prema medijima, a drugi je javnost. Želim da objasnim neke stvari. Želim sve da objasnim iz prve ruke. Tačno 20 meseci sam selektor i za ovih 20 meseci postavio sam tri cilja.  Dva smo ostvarili, treći nismo. Prvo obećanje je da u teškoj grupi budemo prvi i odemo u Katar, drugi cilj posle žreba za Ligu nacija, rekli smo da nas interesuje prvo mesto i uspeli smo. Treći cilj mi je bio na SP da prođemo grupu. Nismo uspeli. Zato sam ovde pred vama, da objasnim sve iz mog ugla i da objasnim zašto je do toga došlo - rekao je Stojković.

SELEKTOR NAKON KRAHA NA MUNDIJALU Piksi: Biće bolje, čestitao bih igračima jer su dali sve od sebe (VIDEO)

Alo

 

 

Nastavio je u istom ritmu.

- Nisam leteo, niti šetao sa cvećem po Beogradu kada smo pobeđivali. Niti ću se kriti, niti ću bežati od odgovornosti. Neću biti neko ko će sesti na avion i otići negde i poslati vam saopštenje. Ja nisam taj čovek - jasan je Stojković.

Zašto je bio utučen na Svetskom prvenstvu?

- Bilo je razloga za to... Već 14. novembra sam znao situaciju i zdravstveni bilten naših ključnih igača. Stanje je bilo takvo, da je teško bilo očekivati da igraju. Ali ne bi bilo normalno da ih ne vodite. Oni su nas i odveli u Katar. Srbija se zbog njih radovala. Nisam mogao to javno da kažem, ali teško ja sakriti tu emociju. Znao sam da neći imati taj duh igrača i spremnost.

Otkrio je i zašto je govorio da je ekipa spreman.

- Te izjave da smo spremni pre Mundijala, to pričamo jer stranci čitaju. Kada bismo rekli da idemo povređeni, da idemo u sastavu u kom ne bi trebalo, to bi bile alibi priče. Pričali bi da tražimo izgovore. Želeli smo to da sačuvamo, tu pozitivnu energiju i da će to fizičko stanje vezano za te povrede negde da se prevaziđe i da će do početka Mundijala stvari da dođu na svoje. To je bilo nemoguće.

SELEKTOR NAKON KRAHA NA MUNDIJALU Piksi: Biće bolje, čestitao bih igračima jer su dali sve od sebe (VIDEO)

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

 

 

Selektor je čestitao igračima i rekao da su dali sve od sebe i da su imali sve što jedan tim mora da ima.

- Ne letim kada smo fenomenalni na terenu, niti se osećam poraženim kada to nismo. Zašto to kažem? Jer smo drugu utakmicu protiv Kameruna imali u džepu, pobeda je bila tu. Iz minusa smo se vratili u pozitivno stanje, iz 0:1 smo mentalno bili dovoljno jaki, preokrenuli. Zašto nismo iskoristili tu šansu, to ostaje na nama, za analizu, kako su se neke stvari odigrale u taktičko-odbrambenoj igri. Neke greške koje u smo napravili u toj fazi i to ne bi trebalo da se dešava na ovom nivou. To su velike greške i pokloni za protivnika. Želim da iskoristim ovu priliku da čestitam igračima na svemu. Dali su maksimum, to govore neki parametri, kada se trči po 117-118 kilometara po utakmici, vidi se požrtvovanost, želja, sve što bi jedan tim trebalo da ima. U nekim momentima nismo smeli da reagujemo tako i da poklonimo tu jednu pobedu Kamerunu. Sami smo krivi zbog toga i to moramo da analiziramo.

SELEKTOR NAKON KRAHA NA MUNDIJALU Piksi: Biće bolje, čestitao bih igračima jer su dali sve od sebe (VIDEO)

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Govorio je i mogućnosti da ne povede povređene igrače.

- Niko nije rezervisao svoje mesto u timu. Bilo je prognoza i dovoljno vremena da budemo spremni, odlučili smo se za ovaj sastav. Lista od 26 igrača nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao interes, napravljena je trezveno, hladne glave. To su igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Niko nije imao primedbu i to se prvi put dešava u novijoj istoriji našeg fudbala. To je bila realna lista, i to se dešava prvi put. Nemam grižu savesti da sam se o nekog ogrešio. Zaslužili su da se nađu na toj smotri. Veliki uspeh smo napravili, bićemo svesni toga za 10 ili 15 godina. Nismo imali snage da napravimo duži korak... Nije sve crno. Ja ne bih sedeo ovde da se osećam osramoćeno, ili da se osećam poraženo. Mi jesmo izgubili, ali nismo poraženi. Neću nikome dozvolite da predstavi da je sve crno - jasan je Stojković.

Selektor je pohvalio igrače.

- Mogi su očekivali da se mi potučemo u svlačionici, da vadimo oči jedni drugima. To se nikada neće desiti. Igrali su pod injekcijama, rizikovali karijere, duže odsustvo sa terena, to mora da se poštuje. Ginuli su za dres Srbije, a ja izražavam zadovoljstvo i poštovanje zbog takve grupe momaka. Ovo je bio samo jedan maksimum u stanju u kom smo bili. Bili smo čak i u to jsituaciji na pragu da prođemo krug i da kažem prošli smo prvu fazu, ja sam svoje odradio. Nismo i ne bismo imali snage za to. To je moja lična opservacija stanja koje sam imao 14. novembra.

SELEKTOR NAKON KRAHA NA MUNDIJALU Piksi: Biće bolje, čestitao bih igračima jer su dali sve od sebe (VIDEO)

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Imali smo problema sa fizičkom spremom.

- Što se fizičke pripremljenosti tiče, mi nismo bili na nivou takvog takmičenja. Mislim da ne grešim. Ako pogledate igru i performans i naše učešće u svim tim utakmicama. Ako se računaju 60-65 minuta, bili bismo prvi u grupi po rezutatu. Nažalost, igraju se 90+ minuta. Nismo bili na tom nivou da odgovorimo. Primetio sam da je slično stanje i u nekim drugim reprezentacijama i bio sam iznenađen što je tako. Igrači nisu na tom fizičkom nivou da odgovore izazovu kakav je Mundijal. Belgija recimo, izgledala je kao izduvani balon u fizičkom smislu. Da li je moguće da oni, sa takvom generacijom i očekivanjima, budu na tom nivou po fizičkom stanju. Nisu oni moj problem, naš problem smo mi, potrebna je analiza veća. Analiza fizičke spreme, svi su došli iz takmičenja, nije bilo pauze.

Govorio je i o Aleksandru Mitroviću.

- Mitrović je poslednji meč odigrao 28. oktobra, mesec dana nije bio u ritmu. Došao je u Beograd početkom novembra. Možda ne znate, ali njegov privatni trener stavio mu je longetu, gips, nosio je desetak dana. Kada sam to čuo, bio sam još više zabrinut. Prvi dodir sa loptom 22. ili 23. novembar. I u takvom stanju kaže mogu! To je za svako poštovanje. Slično je bilo i sa Vlahovićem. Ove golove što su dali, to je ništa... bilo bi više da su bili spremni.

Da li će se neko povuči iz reprezenacije?

- Niko nije najavio povlačenje iz reprezentacije! Dešavale su se scene, neprijatne stvari u svlačionici posle izgubljenih utakmica i do fizičkih obračuna. Što ne priliči nikome. U našem slučaju, toga nije bilo naravno. Pružio sam svima ruku, čestitao na zalaganju i svemu. U martu nas čekaju ozbiljne utakmice. Čekaju nas mečevi za EP, želimo Srbiju da odvedemo u Nemačku i to je to. Ima dovoljno vremena da se povede računa o tim stvarima.

Stojković je objasnio i izlazak pred medije.

- Ja sam odgovoran čovek, i kukavički bi bilo da sam otišao u Pariz, Majami i da posašljem saopštenje. Kukavičluk je to. Nemama razloga da se sitidim. I da pokušam da objasnim. Mi nismo bili vreća za udaranje tamo. Nisam pročitao niti jednu reč od kada smo sleteli u Dohu. Želeo sam da se fokusiram na tim i na posao. Treba da bude kritika, ja to razumem...

Govorio je i o taktici.

- Stvarno mislite da u ovom sistemu ne može da se igra? Upravo ovaj sistem nam je doneo plasman na Mundijal. Sistem kao sistem nije nikakva garancija uspeha, sistem je samo interpretacija igre na terenu. Da li sa trojicom, četvoricom pozadi. Pitanje kako se ponašate na terenu, da li se poštuju principi igre u napadu, odbrani, ima tu mnogo stvari, da ne zamaram, jer vi niste treneri. Neko ste ko prati i gleda fudbal, izveštava onako kako ga vidi. Svi ti stručnjaci koji imaju pravo da kritikuju. Da mi određuje sistem igre? To niko u ovoj zemlji neće moći. Jednog dana kada drugi dođe, neka rade šta hoće.

Piski žali što nije mogao da računa na Spajić i Nastastića.

- Spisak od 26 imena bio je takav, konstatacija je bila da je to najbolje što Srbija ima. Igrači iz odbrane odigrali su sve u kvalifikacijama, uspešno, sa nekim manjim greškama koje nisu bile kobne. Realno je bilo da se pruži šansa istim tim igračima. Ne može da se žali za prosutim mlekom. Vreme je prošlo. Žao mi je što nisam mogao da računam na Nastasića i Spajića, igrače sa iskustvom koji mogu da odgovore tim zadacima i koji imaju kvalitet. Znate za njihove povrede, sa Matijom bi bilo neozbiljno da se oslanjamo na njega zbog hroničnih povreda. Uroš sa druge strane je imao tu nesreću da je imao ozbiljan prelom i van stroja je bio dugo zbog toga. To je nešto najbolje što mi imamo. Moglo je bolje i moralo je. Nikada nisam bio neko ko je delio ekipu na odbranu, vezni red i napadače. Od marta 2021. godine smo deklarisali naš stav kako reprezentacija treba da izgleda. To je timski duh. Ne možete da delite linije. Tim je taj koji pobeđuje i gubi i koji donosi slavu i uspeh.

Povrede su teško pale Stojkoviću.

- Pre bih pristao da ja budem u bolnici dva meseca od korone, nego oni da su povređeni. Znao sam očekivanja, euforiju, da nećemo moći da odgovorimo izazovima i to me bolelo najviše...

Da li mu je teže pao promašeni penal protiv Argentine kao igrač ili poraz od Švajcarske kao selektor.

- Teže mi je pao drugi gol protiv Švajcarske, utakmica je takva, možete da pobedite ili izgubite, ali drugi gol, to mi je teško palo. Znao sam da to menja stvari i da bi bilo drugačije.

Najavio je nove uspehe.

- Otišli smo u Katar, igrali na Svetskom prvenstvu, nije to tragedija. Vratile su se mnogo moćnije i jače zemlje nego mi. Ovo je samo šansa da se nauči iz grešaka. Obično se uči iz tuđih, sada iz naših. Bićemo i bolji i jači iz ovoga. Ovo je jedno iskustvo. Da biste pravili rezultat potreban je kontinuitet učestvovanja na istom. Ne može to tako, na Mundijalu si i eto u polufinale ideš. Ne, kontinuitet igranja na velikim takmičenjima biće dobra podloga za nešto bolje i boljim rezultatima i boljoj prezentaciji i zašto da ne da jednog dana dodigrnemo vrh. Imamo šansu da od marta krenemo, a vratićemo se već u martu na pobednički kolosek. Srbija će opet biti moćna i igraće na Evropskom prvenstvu posle 24 godine - zaključio je Stojković.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Mario Sarafciger

05.12.2022 13:57

Budimo odgovorni . Slušajmo šta Piksla ima da kaže,radi se o našoj sudbini--kao država zavisimo od govora MISTERA -selektora golubova DRICONJA (seronja),od toga šta bude govorio danas možda zavisi sudbina cele planete .Dragana Stojkovića -Bosanca- Pikslu treba omah u Srpsku Akademiju Nauka--omah posle današnjeg istoriskog obračanja naciji. Danas govori veliki Antelektualac Piksi što ga zovu Srpski Mister

branko1

12.12.2022 01:18

Piksi,kao igrac bio si fenomenalan ,ali nikada neces biti dobar trener i dobar selektor.Za to treba i nesto vise od bivse slave, a to ti nemas.To je u glavi a ne u nogama