"KONVERTITSKI SINDROM" Cetinje kolektivno učestvuje u nasilju nad Srbima
Foto: Printscreen

Raković je kazao da je reč o istovetnom konvertitskom sindromu kakav postoji i u Gospiću, Bugojnu, Ljubuškom, Čapljini i drugim mestima Like, Dalmatinske zagore i zapadne Hercegovine gde je stanovništvo nekad imalo srpski i pravoslavni identitet, a onda konvertovalo u hrvatski i rimokatolički identitet.

Prema Rakoviću, Cetinje čeka ista sudbina prelaska u hrvatstvo, a proces će se ubrzavati i u skladu je s pismom Mila Đukanovića iz 2018. u kom stoji da „treba razvijati crnogorski domovinski identitet“.

Kada je reč o Milu Đukanoviću, Raković je zaključio da se radi o osobi koja je važan integrativni faktor za Srbe i oni će se, iako sada podeljeni, uvek na kraju objediniti protiv Đukanovića.

Raković je posebno naglasio da je svaka relativizacija srpskog identiteta u Crnoj Gori korak ka negaciji srpskog identiteta u Crnoj Gori i podvukao je da je Demokratska partija socijalista na taj način 1997. počela tranziciju iz prosrpske stranke u antisrpsku i srbofobnu stranku.

S tim u vezi, Raković je ukazao da Demokratska Crna Gora, na čijem je čelu Aleksa Bečić, pokazuje iste osobine relativizacije koje će nužno voditi ka negaciji srpskog identiteta u Crnoj Gori, što se posebno vidi u upadljivom Bečićevom insistiranju da ne pominje Srpsku pravoslavnu crkvu već samo Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Raković je podvukao da su Srbi u Crnoj Gori već sada relativna većina po narodnosti i apsolutna većina po jeziku i da stoga u Crnoj Gori ili neće biti popisa ili će biti održan bez identitetskih pitanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading