MEDOJEVIĆ O OTKRIĆU DA JE CIA ČUVALA ĐUKANOVIĆA Podržali su ga jer je bio “njihova bitanga”
Foto: Printscreen

“To je bio osnovni kriterijum spoljne politike SAD-a 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka. To je vrlo plastično pojasnio Predsjednik Ronald Regan kada je odgovorao svojim kritičarima zašto SAD podržava jednog latinoameričkog diktatora: „Somoza je, naravno, bitanga, ali je on naša bitanga“. Đukanovića, su SAD tada podržale jer je bio “njihova bitanga” kojeg je zbog veza sa kriminalom, korupcijom i švercom bilo lako držati pod kontrolom”, naveo je Medojević.

On je istakao, da je takva  strategija SAD-a prema Zapadnom Balkanu je rezultirala i kreiranjem političke “kulture” da samo bitange i samo “njihove” mogu biti podržane od strane globalne duboke države koja je kontrolisala politiku SAD-a.

“Takva pogrešna strategija SAD-a prema Zapadnom Balkanu dovela je do kreiranja političke atmosfere da mladi političari, pogrešno shvataju da je veza sa mafijom, šverc cigareta, droge, korupcija i kriminal, conditio sine qua non, da ih globalna duboka država uopšte prihvati i podrži. Biti bitanga uključena u kriminal i šverc je preduslov da vas globalna duboka država odmah nazove “građanistima”, “demokratama”, “liberalnim političarima”, “proevropskim snagama. Mi koji se istinski zalažemo za raskid sa kulturom šverca, korupcije i mafije, koji vjerujemo u demokratiju, slobodu, volju birača, pravnu državu, ljudska prava i slobode i koji cijenimo da je zadatak državnika da štite interese SVOJE države, a ne budu poslušnici TUĐIH država, se proglašavamo “pećinskim nacionalistima”, “ekstremnim desničarima”, “retrogradnim snagama”, smatra on.

Dodaje da ih više ne poštuju.

“Za nas ne kažu da smo bitange. Za nas kažu da više volimo Crnu Goru, nego SAD. Oni znaju da mi poštujemo SAD i cijenimo njen uticaj u svijetu, ali to nije dovoljno. Moraš biti bitanga da bi onda lakše bio “njihova bitanga”. Tek tada možeš da budeš premijer, ministar, ekspert.  Montgomeri je rekao i jednu važnu istorijsku činjenicu. Ambasador UK Čarls Kroford je snažno zastupao tezu da nakon pada Miloševića, zapad treba da podrži opoziciju u CG u smjeni Đukanovića zbog njegove duboke involviranosti u transnacionalni kriminal”, naveo je on.

Medojević je dodao da je koncept korisne “naše bitange” SAD-a je pobedio i uveo Zapadni Balkan u spiralu ekonomskog propadanja, demokratskog zaostajanja, strukturnog siromaštva, razaranja institucija, karikaturizaciju tužilaštva, sudova, policije, vladavinu švercera i kriminalaca.

“SAD je Zapadni Balkan pun “njihovih bitangi”, ali i pun strukturnih problema i stalnih kriza i nestabilnosti. Naša tragedija je što je veliki dio društvene elite prihvatio tezu da nam demokratiju treba da donesu Ambasadori SAD, UK, Njemačke, da nam bezbjednose službe reformišu agenti stranih službi, a da nam ekonomske reforme kreiraju i vode “ekonomske ubice” MMF I SB”, naglasio je on.

Medojević je ocenio da svaka zemlja mora sama da pronađe svoj put ka demokratiji, vladavini prava i ekonomiji koja funkcioniše normalno.

“Za to je potrebna kritična masa unutar društvene elite i kritična masa naroda koji to istinski želi.  Ako to ne postoji, onda će nam Ambasadori instalirati “njihove bitange” preko kojih će moći jednostavnije da ostvaruju svoje interese. Njihove bitange su srećne kad god mogu da urade nešto u korist svojih vlasnika. Nijesu opšte zabrinuti, ako čak i rade protiv interesa svoga naroda i države. Naprotiv. Nažalost, geostrateški interesi SAD-a i UK-a su bili važniji od demokratske tranzicije regiona i sada na Zapadnom Balkanu imamo neke poluprivatne državolike kreature sa strukturnim siromaštvom i korupcijom, kojima vladaju strani centri moći, dok se izborna volja birača više ne uzima kao jedini kriterijum za formiranje vlasti”, istakao je on.

Prema njegovim rečima. njihove bitange su pobedile.

“Demokratija, pravna država, vladavina prava, tržišna ekonomija, socijalna pravda, poštovanje ljudskih prava nije bio plan za Zapadni Balkan”, napomenuo je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading