CENA PO KG IDE I DO 4.000 DINARA: Nema ko ne koristi ovaj začin, a Srbi više od pola i izvezu!
Foto: Shutterstock

Praktično da nema kuće koja se nije oprobala u ovom isplativom poslu. Posebno u poslednje vreme kada je kilogram začinske paprike dostigao i do 4.000 dinara po kilogramu, piše Politika.

Meštani s ponosom ističu da je njihova paprika jedinstvena, a neke porodice kažu da se isto seme za uzgoj paprike prenosi iz generacije u generaciju.

CENA PO KG IDE I DO 4.000 DINARA: Nema ko ne koristi ovaj začin, a Srbi više od pola i izvezu!

Foto: Shutterstock

 

 

Od sušenog povrća iz Srbije dominantna u izvozu upravo je začinska paprika. Jer, gledano u svetskim razmerama najkvalitetnija jeste ona mađarska – iz okoline Segedina kao i iz Srbije, odnosno sa severa iz Vojvodine i iz mesta Donja Lokošnica u blizini Leskovca.

– Tako da je, zbog kvaliteta, gro izvoza začinske paprike upravo sa ovih lokaliteta – kaže profesor dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Stručnjaci objašnjavaju da se mlevena začinska paprika dobija sušenjem i mlevenjem zrelog ploda odabranih sorti industrijske paprike. Njena boja je osnovno merilo kvaliteta i mora biti intenzivna, jaka i crvena. Ovaj začin je neophodan u prehrambenoj industriji, a kompanije koje proizvode papriku u velikim količinama rade merenja kako bi garantovale ujednačenost proizvoda i usklađenost sa standardima kvaliteta.

Džinovska paprika raste u Topoli

Foto: RINA

 

 

– I naša i mađarska začinska paprika uglavnom se izvoze zbog popravke, španske, italijanske, argentinske, brazilske… Kao poboljšivači kvaliteta sa aspekta boje, ali i ukusa, mirisa i arome – kaže Ilin.

On napominje da su paprike sa ovih geografskih širina, dakle iz Srbije i Mađarske značajno iznad 180 ASTA – što je jedinica mere za njenu boju.

U pojedinim godinama boja paprike dostiže i do 300 ASTA. Poređenja radi, začinske paprike s drugih svetskih lokaliteta u proseku imaju od 80 do 120 jedinica na ovoj skali.

U Srbiji se začinska paprika proizvodi na 2.200 do 2.400 hektara, a od celokupne proizvodnje izveze se više od 60 odsto. Sušenje se organizuje u Novom Kneževcu, Horgošu, Kanjiži, Martonošu… najpoznatijim centrima paprikarstva u Vojvodini i koji imaju velike preradne kapacitete i odakle najveće količine odlaze u izvoz.

– U poslednje vreme cena začinske paprike značajno je povećana. Potrošači se žale na cenu, ali realno godišnja potrošnja ne prelazi kilogram po domaćinstvu. Treba imati u vidu da je proizvođačima samo za sirovinu potrebno sedam kilograma ploda za kilogram mlevene paprike, uz sve ostale troškove koji su uvećani – zaključuje profesor Žarko Ilin, a prenosi Politika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading