NOVINE U ISPLATI ZARADA Pomera za rok za platne razrede do 2025. godine
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da se setom zakona kojima su predložene izmene u oblasti plata u javnom sektoru utvrđuje novi rok za početak primene sistemskog i posebnih zakona kojima se uređuju plate, a to je 2025. godina.

Pred poslanicima su izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama i izmene Zakona o platama u javnim agencijama i drguim organizacijama.

"Iako smo u prethodnoj godini bili opredeljeni da započnemo sa implementacijom reforme plata od 2022. godine, ponekad ni najbolja namera ne može da se sprovede u delo usled okolnosti koje su često van našeg uticaja", rekla je Obradović u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da su sve aktivnosti usled složene epidemiološke situacije bile usmerene na pakete pomoći građanima i privredi.

"I pored toga što predlažemo odlaganje reforme obezbeđen je za sledeću godinu rast plata zaposlenih u javnom sektoru za sedam odsto, odnosno osam odsto za zaposlene zdravstvene radnike i sve zaposlene u odbrani, kao i povećanje od devet odsto za zaposlene koji primaju minimalnu zaradu", napomenula je Obradović.

Obradović je navela da se kontinuirano radi na Katalogu radnih mesta koji je osnov za vrednovanje svih poslova u javnim službama, lokalnim samoupravama i državnim organima.

"Povezali smo Katalog radnih mesta koji usvaja Vlada sa aktima o sistematizaciji javnih službi. Sledeći korak je da povežemo radna mesta iz Kataloga sa koeficijentima po kojima se sada isplaćuju plate u javnim službama", rekla je ministarka.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading