CENE STANOVA LETE U NEBO Rast vrednosti nekretnina podiže i porez, krajem meseca znaće se tačno i koliko
Foto: Shutterstock

 

Analitičari ocenjuju da je razlog tog rasta neuravnotežena ponuda i tražnja.

Vlasnik jedne od agencija za nekretnine Dušan Mikulovski kazao je za Alo! da su cene nekretnina porasle zbog poskupljenja građevinskog materijala, a tokom ovog meseca i u decembru se očekuje da poreska uprava odredi nove cene građevinskih dozvola.

- Ako te cene budu povećane, neće biti ništa od pojeftinjenja jer je to velika stavka za investitore - kazao je on, i dodao da kada se uzmu u obzir svi parametri, cene stanova će tek rasti od februara naredne godine jer se ne nazire pad, pa čak ni stabilizacija.

Tržište Srbije je malo

Prema njegovim rečima, tržište Srbije je malo i cene stanova zapravo se formiraju na osnovu cena u svetu, a to znači da bi cene u svetu morale da padnu da bi se to onda odrazilo na Srbiju.

Građani se s pravom plaše da će zbog rasta cena nekretnina, odnosno zbog više cene kvadrata koja je osnovica za obračun poreza na imovinu, naredne godine imati i veće izdatke po tom osnovu.

Za građane Niša to je već izvesno jer je Skupština tog grada odlučila da će vlasnici nekrtetnina od 1. januara 2022. plaćati veći porez na imovinu zbog rasta cena nekretnina.

- Sa primenom novih prosečnih cena za stan od 60 kvadrata u prvoj zoni, star 30 godina, porez će naredne godine biti veći za 500 dinara, u drugoj zoni za 305 dinara, a u četvrtoj zoni povećanje će biti 343 dinara - kazala je vršilac dužnosti načelnika Uprave za finansije Nina Ilić.

Vlasnici lokala u prvoj zoni u Nišu, kako je kazala, plaćaće na ime poreza za imovinu 3.000 dinara više.

Ilićeva je precizirala da poreska stopa ostaje ista, ali da se menja poreska osnovica zbog rasta prosečne cene nekretnina od 1. oktobra 2020. do 30. septembra 2021.

CENE STANOVA LETE U NEBO Rast vrednosti nekretnina podiže i porez, krajem meseca znaće se tačno i koliko

Alo

 

 

Najveća poskupljenje na Paliluli i Zvezdari

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za treći kvartal ove godine, u Beogradu su cene stanova novogradnje najviše porasle na Paliluli (20 odsto) i Zvezdari (oko 17 odsto), dok je na Voždovcu stan u novogradnji u proseku skuplji za 13, a u starogradnji za 17 odsto. U ovom periodu najmanje su rasle cene na Starom gradu (dva odsto), dok su na Vračaru skočile oko 10 odsto. Na Savskom vencu cene u novogradnji su u proseku ostale iste kao 2020.

Opštine određuju poreske osnovice

Član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić kazao je da je sasvim izvesno da će osnovica za obračun poreza na imovinu za sledeću godinu biti nešto veća, ali nije mogao da precizira koliko, navodeći da to zavisi od više faktora i od opštine do opštine.

On objašnjava da se osnovica za obračun poreza na imovinu određuje prema vrsti nepokretnosti, površini, kao i prema prosečnoj ceni kvadrata po zonama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading