KO JE ŽELJKA CVIJANOVIĆ Izuzetno obrazovana, odmerena, uspešna, a na jednoj stvari mnogi joj zavide
Tanjug

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović po prvi put se našla u Predsedništvu Bosne i Hercegovine, zamenivši stranačkog šefa Milorada Dodika.

Cvijanović je svojim trudom uspela da napravi veoma uspešnu političku karijeru, a ostvarena je i u jednoj od najvažnijih ženskih uloga - majka je i supruga.

Privatni život i porodica

Željka Cvijanović jer rođena 1967. godine u Tesliću. Otac joj se zove Slobodan, a majka Iva Grabovac. Predsednica Vlade RS je u braku s Aleksandrom Cvijanovićem koji je do oktobra 2014. godine bio direktor Zavoda za izgradnju Banjaluka. Nakon što je podneo ostavku, podneo je i tužbu protiv ove firme tešku 12 000 maraka zbog neisplaćenih plata, naknada za topli obrok i prevoz.

 

 

Aleksandar Cvijanović je takođe dugogodišnji funkcioner SNSD-a, a bio je i kandidat ove partije za načelnika Prnjavora. Iako premijerka izbegava da govori o svom privatnom životu, pre nekoliko godina agencija „Transparency International BiH“ objavila je da je njen sin Filip dobio mesto pripravnika u „Elektroprenosu“.

U izjavi za medije, Cvijanovićeva je istakla da je Filip građevinski inženjer koji uporedo završava magistraturu u Beogradu, te da je apsolutno kvalifikovan za taj posao. 2016. godine Filip Cvijanović je zajedno sa Milošem Krčmarom osnovao privatnu firmu. Reč je firmi „Pilon“ koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih objekata.

Željka Cvijanović je član Glavnog odbora Aktiva žena SNSD-a, te počasni član Bokserskog kluba „Slavija“ iz Banjaluke. Po nacionalnosti je Srpkinja, a po veroispovesti pravoslavka.

 

Pre nego što je postala predsednica Rebublike, bila je premijerka, a svoju političku karijeru gradila je pored lidera političke partije SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata), Milorada Dodika.

Aktivna je članica SNSD-a, njegovog Izvršnog i Glavnog odbora, takođe je potpredsednica Gradskog odbora Banjaluka i međunarodni sekretar stranke. Po struci je profesor engleskog jezika.

Visoko obrazovanje započela je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, potom nastavila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i na Pravnom fakultetu ovog univerziteta.

 

 

Završila je i specijalističke studije iz oblasti diplomatsko-konzularnog prava, na temu "Međunarodno-pravni položaj Evropske unije".

Dugi niz godina radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, gde je stekla ogromno iskustvo, a takođe je bila asistent u Misiji Evropske unije u BiH.

Željka ima veliko znanje i iskustvo koje dolikuje jednoj predsednici Republike, a iskustvo je sticala obavljajući razne političke funkcije kao što su: savetnica za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, šefica Kabineta stranke, jedno vreme je rukovovodila Jedinicom za koordinaciju i evropska pitanja, a 2010. godine imenovana je za funkciju ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

 

 

2018. godine kandidovala se na izborima za predsednicu Republike, gde je odnela ubedljivu pobedu, dok još uvek obavlja funkciju sa te pozicije.

Aktuelna predsednica veoma je dobar govornik, što se smatra jednom od istaknutih veština koju poseduje.

Komentari (0)

Loading