Molitva Svetoj Petki: Izgovorite ove reči u nevolji i čeka vas dobro zdravlje i blagostanje!
Foto: Printscreen/tvhram

Vera je moć čovekove duše, ali svakom čoveku nisu podareni podjednaka moć i sposobnosti. Neko nema dovoljno duhovne moći da veruje i zato je potrebno pomoći da se ona mala iskra u svakom ljudskom biću raspali i dušu osvetli plamenom ljubavi, vere i nade.

Jedna od Božijih izabranica koja je svoj život posvetila pomažući da se ljudi nađu pod okriljem vere i majke pravoslavne crkve, bila je Prepodobna Petka-Paraskeva.

Ova slavna svetiteljka je bila srpskog porekla rođena u Epivatu nedaleko od Carigrada, u XI veku. Roditelji Sv. Petke su bili imućni i veoma pobožni hrišćani, čiji se sin Jevtimije zamonašio, a kasnije je postao znameniti maditski episkop. Po smrti roditelja mlada Paraskeva je napustila dom i započela, radi vere u Hrista, podvižnički život kakav je oduvek želela. Otišla je pravo u prestonicu Vizantije, Carigrad, a potom je sa blagoslovom sve do duboke starosti, živela u jordanskoj pustinji u postu i molitvi, prolazeći kroz nebrojena iskušenja i patnje.

Upravo zbog svoje široke duše srpski narod je često bio meta nasrtaja drugih vera, sekti i osvajača, koji su se pojavljivali u vreme velikih nedaća i teškoća, i nastojali da odvrate Srbe od svoje pravoslavne vere. Zato život Sv. Petke treba uzeti kao primer odolevanju iskušenjima i istrajnosti u srpskoj pravoslavnoj veri. Na Svetu Petku, dešavala su se velika čuda.

MOLITVA
Presvetoj Bogorodici UTEŠITELJKI

Nado svih krajeva zemaljskih, Prečista Djevo Bogorodice, Uteho i Radosti naša! Nemoj se nas grešnih gnušati, jer se u Tvoju milost uzdamo. Ugasi plamen grehovni i pokajanjem orosi isušena srca naša; um naš od pomisli grehovnih očisti. Primi moljenja što Ti se od duše i srca sa uzdisajima prinose; budi nam Zastupnica pred Sinom Tvojim i Bogom i gnev Njegov od nas udalji materinskim molitvama Svojim. Veru pravoslavnu u nama utvrdi, duh straha Božijeg, duh smirenja, trpljenja i ljubavi u nas udahni; duševne i telesne rane isceli, i buru zlih napadaja neprijateljskih utišaj; breme grehova naših skini i nemoj nas ostaviti da do kraja propadnemo; podari nam milost Tvoju i sveti blagoslov Svoj podaj svima što ovde stoje i Tebi se mole; i vazda prebivaj s nama, radost i utehu, pomoć i zastupništvo onima što Ti pritiču darujući, da Tebe svi mi slavimo i veličamo, do poslednjeg daha našega. Amin

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading