dr Voja
Foto: Printscreen/Foto: Shutterstock, youtube

Bolovi u stomaku mogu da se jave iznenade, nakon loše ishrane, previše gasova ili kod žena tokom mensturalnog ciklusa. Kako najbolje i najbrže da otklonimo bolove i da li nam samo čajevi mogu pomoći u tome, gostujući na Prvoj, objasnio je naš poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Kako je na samom početku rekao, otprilike oko 50 odsto pacijenata koji se javljaju na preglede urgentne medicine, prijavljuju bol u trbuhu.

"Čest razlog su neskrobni ugljeni hidrati u voću i povrću, pogotovo jabukov sok i naravno", objasnio je dr Voja, a zatim dodao da se isključivo uz savet lekara pacijentima s jakim vicelarnim bolovima u trbuhu daju određeni antidepresivi.

Dr Voja kaže da često neskrobni fermetabilni karbohidrati prave problem u stomaku, te 16 odsto ljudi nema dovoljno enzima da ih svari i onda oni femetiraju u crevima. Oni se mogu naći u voću kao što je: jabuka, kruška, smokva, breskva, kajsika, šljiva.

S druge strane, voće koje je podobno za creva i ne pravi gasove jesu: banane, pomoradže, kivi, mandarine, avokado, citrusi, grožđe, borovnice... Što se tiče mahunarki trebalo bi da izbegavamo zbog bolova u stomaku, ukoliko ih imamo: pasulj, grašak, boranija, zatim kupus, karfiol, brokoli - to su sve namernice koje fermetiraju i prave probleme.

"Slatkiši su takođe opasni, svi, osim crne čokolade. Takođe, svi komercijalni voćni sokovi, kao i kamilica što se tiče čajeva", rekao je dr Voja, a zatim se osvrnuo i na žitarice. Prema njegovom mišljenju, samo heljda i ovas su poželjni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading