DIJABETES, ŠTITNA ŽLEZDA, MOŽDANI UDAR Nema boljeg dijagnostičara od vašeg lica
Foto: Shutterstock

Stručnjaci objašnjavaju kako naše lice može, između ostalog, otkriti mnogo o našem zdravlju i ukazati na određene zdravstvene probleme.

Osip na licu

Većina osipa nije ozbiljna i prolazi sama od sebe, ali jedan od njih, onaj koji prekriva oba obraza u obliku leptira, može biti znak lupusa. To je hronična autoimuna bolest koja uzrokuje da vaš imuni sistem napada sopstvena tkiva i organe. Takođe možete imati groznicu, bolne i ukočene zglobove i prste koji na hladnoći postaju plavi.

Obratite se svom lekaru ako imate neobjašnjiv osip, posebno ako dolazi sa drugim sumnjivim simptomima.

Žuta koža i beledilo oko očiju

Iako žuta koža lica može da se pojavi nakon jedenja određene hrane, ako je praćena žutim beonicama, najčešće je znak žutice. Žutica je uobičajena i uglavnom bezopasna kod beba rođenih pre 38. nedelje jer njihova jetra nije dovoljno zrela da radi kako bi trebalo.

Asimetrija lica


 Asimetrija lica može biti jedan od prvih simptoma moždanog udara. Lekari takođe napominju da pored asimetrije mogu da se jave i problemi u govoru i utrnulost jedne strane lica.

Međutim, kod odraslih žutica može značiti i ozbiljnija zdravstvena stanja kao što su virusne infekcije (hepatitis, mononukleoza), problemi sa jetrom, žučnom kesom ili pankreasom, kao i prekomerna konzumacija alkohola.

Suva koža lica koja se ljušti

Iako je suva koža lica obično jasan znak dehidracije, ona takođe može otkriti mnogo ozbiljnija zdravstvena stanja kao što su neaktivna štitna žlezda, psorijaza ili dijabetes. Drugi simptomi koji mogu otkriti iste probleme su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, zamagljen vid i stalni osećaj hladnoće ili umora.

Povećana dlakavost lica

Iako dlakavost zavisi od gena ili je često posledica starenja, lekari upozoravaju da kod mlađih žena dlakavost lica može biti znak sindroma policističnih jajnika, stanja koje može otežati začeće.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading