Sačuvajte oštar vid: Ove namirnice blagotvorno deluju na zdravlje očiju
Foto: Shutterstock

Oftalmolozi preporučuju da obavezno oko 40. godine proverite vid, jer kod većine tada počinju neprijatnosti - novine i knjige drže na sve većoj udaljenosti od očiju, a na računaru biraju veći font

Ali kada jednog dana shvate da su ruke "prekratke" ili ako ih tokom čitanja zaboli glava, to su znači da su naočare neophodne.

Ovo gotovo neizbežno stanje nije klasična bolest, već prirodna slabost oka, koja se javlja uporedo sa starenjem organizma.

- Bez obzira na to da li vam je vid savršen ili posežete za naočarima pre ustajanja iz kreveta, oči i vid treba da čuvate. Obogatite ishranu namirnicama koje sadrže vitamine A, C, E, cink, lutein, beta-karoten i omega-3 masne kiseline jer imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju vida - savetuju oftalmolozi.

Vitamin C iz pomorandži i limuna blagotvorno deluje na zdravlje očiju. Poboljšava očni pritisak i smanjuje rizik od nastanka mnogih oboljenja kao što je katarakta, odnosno mrena.

Dve šoljice soka od pomorandže ili šoljica limunade osiguraće vam dovoljan nivo C vitamina za očuvanje oštrine vida, a jaja i što više zelenog povrća poput spanaća, kelja i brokolja sadrže antioksidanse koji usporavaju slabljenje vida.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading