Izlečite neprijatno crvenilo: Četiri prirodne namirnice koje možete da iskoristite u borbi protiv opekotina od sunca
Foto: Shutterstock

Sunčevi zraci su postali izuzetno opasni po zdravlje kože, a šteta koju pregorevanje izaziva može da bude trajno, ali postoji rešenje.

Aloe vera

Aloe vera ima neverovatno blagotvorno dejstvo na našu kožu. Ova biljka vrlo uspešno leči i najgore opekotine od sunca, umiruje crvenilo i osećaj zatezanja kože.

Ukoliko imate ovu biljku u svom domu, isecite jedan list u blizini korena, operite ga, a zatim očistite i presecite na pola kako biste došli do želatinastog dela u listu, a zatim ga nanesite direktno na opekotinu.

Takođe, nemojte bacati sam list već ga izmutite u blenderu i kao kremu, čuvajte u maloj teglici u frižideru.

Tako čuvana aloe vera može da traje nekoliko dana, a ukoliko želite da traje duže, slobodno je zamrznite.

Crni čaj

Čaj nije umirujući samo kad je u šolji. Takođe može i da umiri kožu i ublaži peckanje koje nastaje kada izgorimo.

Stavite tri kesice čistog crnog čaja u toplu vodu i ostavite da se voda ohladi.

Natopite gazu ili tanji, čisti peškir čajem i nežno pređite preko upaljenih delova kože. Ostavite da se osuši na koži i ne ispirajte.

Čaj je bogat taninima, koji sadrže prirodna jedinjenja polifenola, a ove strukture deluju umirujuće na opekotine od sunca i olakšavaju bol.

Jabukovo sirće

Ko bi rekao da jabukovo sirće, koje u kuhinji ima maltene svaka domaćica, može odlično da posluži u lečenju opekotina od sunca?!

Idealno je da sebi pripremite kupku sa mlakom ili blago toplom vodom, u koju ćete sipati jednu čašu jabukovog sirćeta i tako umiriti opekotine na koži.

Ukoliko niste u mogućnosti da se okupate u kadi, razblažite čašu sirćeta sa čašom mlake vode i nanesite obloge na upaljene zone. Ostavite da deluju oko pola sata, pa se zatim samo istuširajte.

Jabukovo sirće je bogato acetatnom kiselinom – koja se nalazi i u aspirinu, te ublažava bol i svrab kože.

Prirodna esencijalna ulja

Esencijalno ulje lavande čini čuda za kožu, ne samo kada su opekotine od sunca u pitanju. U ovom slučaju, lavanda mođe pomoći da se ublaži osećaj „gorenja“ opekotine, a istovremeno ona ubrzava proces zaceljenja kože.

Ulje od nane osvežava i hladi kožu, a za razliku od lavande koje se može koristiti direktno na opekotini, dobro je razblažiti ulje nane pre upotrebe nekim drugim uljem, kao na primer kokosovim.

Naravno, prevencije radi, uvek je dobro pripremiti kožu za sunčanje tako što ćete uzimati Zlatnu maku koja nudi prirodnu zaštitu od UV zračenja i ekstremnih temperatura, a tu je i biljka Camu camu koja je bogata vitaminom C koji se snažno suprotstavlja negativnim posledicama izlaganja suncu i slobodnim radikalima.

Komentari (0)

Loading