LOŠA CIRKULACIJA Proverite zašto su vam stalno hladne šake i stopala i šta da preduzmete povodom toga
Foto: Shutterstock

Dolazi do skupljanja krvnih sudova u koži, a naročito u rukama i nogama. Međutim, šta ako je napolju 30 stepeni a vama su stopala i ruke ledeni?

Foto: Shutterstock

 

Vaše telo se bukvalno hladi

Ako ste hronično hladni, može biti da nemate dovoljno mišićne mase. Oni kojima je stalno hladno mogu imati relativno manju mišićnu masu u odnosu na veličinu svog tela, a pošto mišići stvaraju toplotu, njihova tela mogu pokušati da ih zagreju odvodeći toplotu od ekstremiteta.

Imate lošu cirkulaciju

Svako ima cirkulatorni sistem koji je odgovoran za prenos krvi kroz celo telo, ali kod nekih ljudi on je manje efikasan. Ako imate lošu cirkulaciju, krv možda ne teče nesmetano ili brzo koliko bi trebalo, a pošto cirkulacija može uticati na telesnu temperaturu, ovaj smanjeni protok krvi može uzrokovati da stalno osećate hladnoću. Postoji mnogo razloga za lošu cirkulaciju, a pušenje i gojaznost su najčešći. Redovno vežbanje, izbegavanje cigareta i uravnotežena ishrana su zdrave navike koje vam mogu pomoći da poboljšate cirkulaciju.

Stalno ste pod stresom

Ako se osećate izuzetno uznemireno, verovatno će se aktivirati reakcija vašeg tela „bori se ili beži“. Tada se broj otkucaja srca i krvni pritisak povećavaju i možda ćete primetiti da dišete brže. To je zato što vaše telo usmerava resurse - poput krvi, hranljivih materija i kiseonika - na glavne mišićne grupe u koje ne spadaju ruke i stopala.

Kako pomoći sebi

*Istežite ili pomerajte stopala - što može dovesti do boljeg protoka krvi u stopala, čime će se zagrejati.

*Vežbajte - redovna fizička aktivnost je lak način da poboljšate cirkulaciju.

*Potopite ih u toplu kupku - napunite kadu ili lavor toplom vodom i ostavite ledena stopala da se namaču oko 15 minuta.

*Smanjite stres - on je jedan od čestih okidača koji dovode do hlađenja ekstremiteta.

*Nosite čarape.

*Smanjite cigarete - pušenje je povezano s različitim poremećajima u krvnim sudovima.

Foto: Shutterstock

 

Štitna žlezda vam nije dovoljno aktivna

Štitna žlezda je mala žlezda na prednjem delu vrata, a njen zadatak je da proizvodi hormone koji utiču na način na koji telo koristi energiju. Ako je ona nedovoljno aktivna, može postepeno dovesti do usporavanja telesnih funkcija i slabijeg funkcionisanja. Možete se osećati umorno, depresivno, ali  ćete možda biti i osetljiviji na hladnoću.

 

Komentari (0)

Loading