TRIK KOJI SPAŠAVA ŽIVOT! Rashladite se za minut: Najvažnije su ove tačke na telu
Foto; Pixabay

Leto je, očekivano, donelo visoke temperature, kojima se ne nazire kraj. Iako će mnogi, uprkos velikoj vrućini, uvek preferirati sunce i visoke temperature, preko prihvatljivijih temperatura u kombinaciji sa kišom, važno je da ne zaboravite da se ohladite - i da znate kako da se ohladite.

Toplotni udar je nešto što se mora uzeti ozbiljno. Kada telo proizvodi previše toplote ili apsorbuje previše toplote, mogu nastati ozbiljne posledice. Postoje brojni trikovi i saveti koji su tu da nam olakšaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je pritisak na određene "vruće" tačke na telu hladnim pritiskom.

Ovaj trik deluje brzo i spašava na plus 40. Koristite led ili ohlađenu flašu vode da biste izvršili pritisak na sebe i osetićete olakšanje.

Tačke koje morate da se naslonite na hladne predmete su:

gležnjevi

iza kolena

zglobovi

mesto spajanja lakta vrat

slepočnice

Zašto su ova mesta najbolja mesta za brzo hlađenje? Kada su u pitanju vrat i zglobovi, to su mesta koja su pulsne tačke, odnosno područja na kojima možete osetiti puls jer su vene blizu površine kože.

Pošto su tako blizu, kada ih samo zbog te bliskosti dovedete u dodir sa nečim hladnim, telesna temperatura brže pada. Međutim, vrat i zglob nisu jedine pulsne tačke na telu (iako su verovatno najefikasnije). Druga pomenuta mesta takođe spadaju u tu kategoriju i iz istog razloga bi trebalo da budu tačke pritiska. Koju tačku ćete koristiti za hlađenje u određeno vreme zavisi od vaših aktivnosti.

Koristite onu koja je najprikladnija u određeno vreme. Na primer, ako vežbate, omotavanje vlažne trake oko zgloba, lakta ili vrata lak je način da se ohladite. Ako samo "kuvate" na kauču, možete pritisnuti gležnjeve, kolena i druge pomenute tačke. Pošto se ne krećete, kockice leda možete umotati u krpu. Što se tiče vremena - neki preporučuju da se led stavi na pomenute tačke na minut, ali nema dogovora po tom pitanju.

U svakom slučaju, radite ono što volite. Takođe se uverite da pritisak koji vršite nije previše hladan (zamotajte led u peškir ili krpu). Naravno, imajte na umu da ovo nije konačno rešenje i stopostotni lek za toplotu, ali pomoć je dobrodošla.

U nastavku vam donosimo još nekoliko saveta koji će vam pomoći da se rashladite po najtoplijem vremenu.

Piti dosta vode

Ovaj savet je toliko puta izgovoren i napisan, ali uvek je dobro još jednom ponoviti koliko je voda važna.

Hidratacija je ključna kada telo pokušava da održi pristojnu temperaturu. Znojenje, iako ponekad neprijatno, takođe je način da se telo ohladi. Iako je skoro svaka tečnost bolja nego nikakva, imajte na umu da ništa nije tako dobro kao voda.

Takođe, pazite da ne pijete previše kafe, ona je diuretik i može imati dehidrirajući efekat. Izbegavajte boravak na suncu od 11 do 17 sati. Ni ovaj savet nije ništa novo - od 10 do 17 sati pokušajte da izbegnete boravak na direktnoj sunčevoj svetlosti, posebno između 11 i 14 sati, jer je to period kada postoji najveća mogućnost opekotina od sunca.

Ograničavanje izlaganja suncu u pomenutim periodima takođe će ograničiti šanse za pregrevanje. Ako tokom tog perioda ne možete da izbegnete izlaganje suncu, zaštitite se i proverite da li vam je odeća odgovarajuća. Nosite široku pamučnu odeću i obuću od kojih vam se noge neće znojiti. Ne zaboravite šešir i naočare za sunce.

Jedite začinjenu hranu

Iako zvuči nelogično, istina je - začinjena hrana će vam zapravo pomoći da se ohladite. Povećava cirkulaciju krvi i zbog toga se znojite, a kao što smo već napisali, znojenje je proces kojim se telo hladi.

Jedite više salate

Sigurno svakodnevno paljenje rerne nije vaša omiljena aktivnost u letnjim mesecima. Iako nećete odustati od kuvanja, u najtoplijim danima pokušajte da se što češće počastite hladnom salatom umesto, recimo, hamburgera. To će vas osvežiti i ohladiti.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading