BRŽE I JEFTINIJE PEGLANJE Uz ovaj trik uštedećete 90 odsto struje
Foto: Shutterstock

Peglanje troši puno električne energije, više nego što mislite. Uzmite u obzir činjenicu da vam za 70 šoljica filter-kafe ili za korišćenje aparata za brijanje 2000 puta potreban jedan kilovat struje.

Podaci nemačke organizacije za energetsku efikasnost (HEA) ukazuju na to da se radi o polovini količine električne energije koju potrošite za pola sata korišćenja parne pegle.

Želite li da uštedite električnu energiju, ne koristite dugme za paru jer vaš uređaj koristi čak 90 posto energije da bi vodu pretvorio u paru.

Dobra je vest da efekat pare možete ostvariti na puno jeftiniji način.

Iz HEA-e savetuju da pokušate navlažiti odevni predmet koji želite da ispeglate uz pomoć vode iz flaše s raspršivačem.

Nemačka modna savetnica Sonja Grau predlaže da navlažite tanku pamučnu kuhinjsku krpu i njome prekrijete odevni predmet pa ga potom ispeglajte, piše Hina.

Važno je da je izaberete zaista vrlo taknu pamučnu tkaninu, kaže Grau i objašnjava da upravo takva tkanina omogućuje toploti iz pegle da dopre do odeće.

Savetuje i da ne preterate sa kvašenjem krpe; ne sme da bude previše mokra, već samo vlažna.

Vreme utrošeno na peglanje možete skratiti ili ga čak potpuno izbeći ako okačite prethodno mokri veš na sušilicu.

Imajte na umu da ima puno tkanina i kombinacija materijala koje nije potrebno peglati. Jedino je važno da odevni predmet izvadite iz mašine odmah nakon pranja jer bi u suprotnom mogao previše da se izgužva, kaže Grau.

Takođe savetuje da za kačenje odeće koristite glatke gumene vešalice koje neće napraviti udubljenja u tkanini niti rastegnuti odevni predmet.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading