OVAKO SE PRAVI DOMAĆI LIKER OD VIŠNJE Melem za srce i krvne sudove, a deluju kao prirodni aspirin
Foto: Youtube/Printscreen

Rakiju od višanja, liker od višanja ili višnjevaču (kako god da je nazovete) možete da spremite veoma lako. Sve što vam je potrebno je: višnje, šećer ili med, rakija i veća tegla. Zahvaljujući antioksidativnim i antiupalnim dejstvima pomaže u sprečavanju srčanih bolesti i raka.
 
Potrebno:

500 g zrelih višanja;

1 l rakije;

500 g šećera ili meda;

Priprema:

Zrele višnje očistite od peteljki pa ih dobro operite, zatim ih sipajte u veću teglu (recimo onu od 3 kg) pa preko njih sipajte šećer (ako želite zdraviju varijantu onda med), pa preko svega toga rakiju. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto punih 40 dana.

S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle. Nakon 40 dana procedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu a višnje nemojte da bacite. Možete da ih očistite od koštica i koristite za kolače ili da ih jednostavno prelijete sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Deci se ovaj desert ne poslužuje.

OVAKO SE PRAVI DOMAĆI LIKER OD VIŠNJE Melem za srce i krvne sudove, a deluju kao prirodni aspirin

Foto: Youtube/Printscreen

 

Nemojte da zanemarite ni lekovita svojstva likera od višanja

Naime, višnje pomažu protiv nesanice jer sadrže veoma značajan antioksidans, melatonin, koji igra najvažniju ulogu kada je reč o snu. Neka istraživanja su pokazala da višnje deluju skoro kao prirodni aspirin ili ibuprofen, te da pomažu kod stanja poput gihta i artritisa.

Takođe se savetuju i u ishrani sportista, jer doprinose bržem oporavku mišića nakon treninga. Ne samo to, višnje sadrže i antikancerogeni flavonid kvercetin, zbog čega se radi na istraživanju njihove potencijalne uloge u borbi protiv raka.

Tamnocrveni plodovi višnje sadrže značajnu količinu vitamina C, važnog za imunitet i odbranu organizma od oboljenja. Sadrže i gvožđe, kalijum, cink, bakar i mangan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading