Zaštite se od manipulatora: Psiholozi predlažu ove tri taktike
Foto: Shutterstock

Manipulaciji je teško da se oduprete, onda od vas iziskuje pristanak, čini situaciju otežanom, sprečava vas da kažete "ne". Kako da se oduprete manipulaciji?

1. Označite granice. "Ne možeš tako sa mnom da razgovaraš."

Ovo je dobra, ali taktika na koju treba da budete spremni. Ako osoba posle ovoga nastavi da manipuliše, budite spremni da izađete iz prostorije, spustite slušalicu, izolujete se. Kada se distancirate, osobi jasno stavljate do znanja da ne može sa vama da manipuliše.

2. Razgovarajte o osećanjima. "Povređen sam i uvređen što to radiš."

Nemojte očekivati da će osoba odmah reagovati na ove vaše reči. Koristi manipulaciju jer ne zna da komunicira na drugi način, ima komplekse, nesigurnosti, strahove, ali to ne znači da to vi treba da trpite. Ukoliko ova osoba i dalje ne pokazuje interesovanje za vaša osećanja, onda treba da razmislite da li je zaista vredno da ostanete u tom odnosu.

3. Jasno ukažite - "Da li sada manipulišeš sa mnom? Zašto?"

Manipulator se plaši razotkrivanja. Stoga će ga takve reči zbuniti i čak ga mogu naterati da se povuče. A ako ne, onda će pitanje "zašto" pomoći da razumete situaciju i izvučete zaključke.

Kada primetite manipulaciju uvek budite otvoreni i kažite kako se u vezi sa tim osećate. Nemojte emocije potiskivati u sebi, i razmislite - da li je manipulator vredan vašeg vremena, ljubavi i pažnje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading