ISPECI PA RECI Ovo su samo neke od stvari koje partner baš nikada ne bi trebalo da vam kaže
Foto: Shutterstock

Mi znamo čarobne reči ljubavi kada se umiljavamo ili one kada treba da se izvinimo za nešto što smo skrivili, ali šta je sa stvarima koje partner nikada ne bi smeo da vam kaže?Možda gubite vreme s pogrešnom osobom.

Ti si lud/a!

Ovo je primer prezira iliti garantovani razarač odnosa.Ova vrsta negativne komunikacije je ekstremnija od uobičajene kritike jer podrazumeva napad na karakter osobe - ne samo na njeno ponašanje - i koristi se kao sredstvo za preuzimanje "pozicije moralne superiornosti".Ako mislite da ovo zvuči toksično, u pravu ste.

Ti nikada…

"Nikada" nije reč koju treba da izgovorite u svađi, zato što ona izražava odbacivanje i nedostatak uvažavanja truda druge osobe.

Sećaš se onda kada si…

Pozivanje na prošlost nikada nije konstruktivna stvar tokom rasprave. Kada jedna osoba spomene greške od pre, to samo zamuti vodu i uskoro niste sigurni o čemu se uopšte raspravlja.

To je najgluplja stvar koju sam ikada čuo/la

Izuzetno uvredljiva fraza poput ove samo je još jedan primer - pogađate - prezira.

Odrasti!

Napad na karakter koji se koristi da bi se potvrdila moralna superiornost.

Zato te je bivši/a napustio/la

Još jedno glavno pravilo zdravog partnerstva (i pristojnosti) je da se ne baca so na nečiju ranu.Ako ste s novim partnerom podelili traume iz prošlosti a partner ih koristi protiv vas, to je loš znak.

Ne mogu da te podnesem

Još jedan primer prezira, koji je siguran način da povredite partnera i uništite svoju vezu.U stvari, to je jedan od najvećih razloga za razvod.

Nisi više kao...

Poređenja ubijaju.Nije važno s kim, jer problem leži u činjenici da poređenja netačno mere vrednost i insinuiraju da je jedan partner bolji od drugog.

Sledeći put kada ovo uradiš, završili smo

Zastrašujuća pretnja koja ima za cilj da vas natera da se povinujete.Ali ultimatumi nisu najbolji način za komuniciranje o problemima.

Ne budi tako osetljiv/a

Osetljivost je pozitivna osobina, tako da je pravi problem u tome što vaš partner saopštava da je briga o vašim osećanjima nebitna.Podvedite ovo pod nepoštovanje.

Radim ko konj, šta ti radiš po ceo dan?

Ili neka druga ekvivalentna fraza koja izjednačava vrednost s novcem. Količina novca koju unosite u vezu ne bi trebalo da utiče na ravnotežu moći i vrednost svakog člana.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading