Anticelulit jelovnik: Ugljeni hidrati ne smeju se izbegavati
Foto: Shutterstock

Iz Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical" daju nekoliko saveta o ishrani da biste smanjili stvaranje celulita.

Povećajte unos voća i povrća

Da biste osigurali visok unos antioksidanata (štite od slobodnih radikala ), fitonutrijenata i bioflavonoida, preporučena je ishrana bogata voćem i povrćem. Voće i povrće pomaže u proizvodnji kolagena.

Anticelulit jelovnik: Ugljeni hidrati ne smeju se izbegavati

Foto: Shutterstock

 

Izaberite prave proteine

Odgovarajući unos aminokiselina i proteina neophodan je za zdravu proizvodnju vezivnog tkiva i kolagena. Najbolji izbor su orašasti plodovi, semenke i riba.

Izbacite industrijske proizvode

Još jedan razlog da pazite na unos prerađenih ugljenih hidrata, uključujući brzu hranu, kolače i sokove jer mogu prouzrokovati visok nivo insulina u krvi i podstaći stvaranje masti, pa i celulita.

Jedite složene ugljene hidrate

Ugljeni hidrati su bitni u našoj ishrani i ne smete ih izbegavati. Bitno je da se odaberu odgovarajuće količine i vrste ugljenih hidrata. Najbitnije je da se unose celo zrno žitarice, batat i mahunarke kao pomoć stabilizovanju šećera u krvi i nivoa insulina.

Uključite zdrave masti

Smanjite na minimum unos zasićenih masti, a povećajte unos omega-3 masti kao što su masna riba, laneno seme, riblje ulje i orasi.

Zdrave masti pomažu u cirkulaciji krvi. Loša cirkulacija smanjuje sposobnost tela da isporučuje hranljive materije ćelijama kože, što može stvoriti probleme sa celulitom.

Anticelulit jelovnik: Ugljeni hidrati ne smeju se izbegavati

Foto: Shutterstock

 

Predlog menija u borbi protiv celulita

Doručak: smuti

Sastojci:

1-/2 banane

100 g malina

2 supene kašike ovsenih pahuljica

1 kašika kokosovog proteina

1 kašika čija semenki

200 ml vode

1/2 kašike cimeta

Priprema:

Sve sastojke pomešajte i usitnite u blenderu.

Užina 1: mango

Ručak: obrok salata

Sastojci:

1 šolja bebi spanaća

1 grilovani pileći file

1 šoljica barenih leblebija

5-6 sirovih badema

2 manja paradajza

1/2 krastavca

1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Sve sastojke pomešajte u činiji, zalijte uljem i dobro začinite.

Užina 2: crveno voće (do 100 g)

Večera: grilovana riba s barenom blitvom ili spanaćem, salata od svežeg krastavca i paprike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading