Stalno ćete je praviti: Kisela i kremasta pita od limuna
Foto: Shutterstock

Sastojci za koru:

  •  190 grama brašna
  •  50 grama prah šećera
  •  115 grama maslaca
  •  1 jaje
  •  1/4 kašičice soli
  •  1 kašičica ekstrakta vanile

Za krem:

  •  150 grama šećera
  •  2 jaja
  •  3 žumanca
  •  1/4 kašičice soli
  •  120 mililitara pavlake za kuvanje
  •  120 mililitara soka od limuna
  •  Narendana korica 2 limuna

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer i so u procesoru, a zatim dodajte maslac isečen na kockice i u "plus" režimu mešajt dok se sve ne sjedini. Nikako nemojte mutiti na velikoj brzini. Oblikujte testo u kuglu i ostavite ga na pola sata u frižider. Glavna caka u ovom receptu jesu dva hlađenja testa. Zatim razvaljajte na pobrašnjenoj površini, prebacite u pleh prečnika 24 centimetra i dobro utisnite. Izbockajte dno kore viljuškom, a zatim ohladite u zamrzivaču još 30 minuta.

Dok se testo hladi, umutite jaja, žumanca i šećer, dodajte so, sok limuna i koricu i na kraju pavlaku. Rernu zagrejte na 180 stepeni.

Koru najpre zapecite samu, u prostor za fil stavite pasulj ili kuglice za pečenje da bi kora zadržala oblik. Prvo pečenje traje 15 minuta. Onda sklonite pasulj, i pecite još 10-15 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Otvorite rernu, pažljivo izvucite rešetku do pola, i sipajte krem preko kore tako da se ravnomerno rasporedi. Smanjite odmah temperaturu na 150 i pecite još dvadesetak minuta, ili dok ne primetite da je krem očvrsnuo. Hladite u frižideru najmanje dva sata pre serviranja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading