HAOS NA ISTOKU UKRAJINE Ruska vojska digla bombardere, napada duž linije fronta duge 480 km
Alo

Ruska vojska napada duž fronta od 480 km na istoku Ukrajine u okviru svoje velike ofanzive u, kako je Ukrajina nazvala "novoj fazi rata".

Ukrajinski generalštab kaže da ruske snage fokusiraju svoje napore na preuzimanje pune kontrole nad regionom Donbas, na istoku.

Ruske snage su pokušale da probiju odbranu Ukrajine duž skoro cele linije fronta, navodi se u saopštenju Generalštaba.

Ruske snage su do sada uspele da prođu samo kroz dve oblasti - istočni grad Kreminu i još jedan mali grad, kaže regionalni vojni administrator Luganska Sergej Hajdaj.

Rusija je juče počela da pojačava svoj napad u punom obimu, fokusirajući se na regione Donbasa, Donjeck i Lugansk, sa snagama koje pokušavaju da napreduju u nekoliko delova, uključujući i iz susedne oblasti Harkov.

UKRAJINA UŽIVO Rusi dali rok plaćenicima za predaju, počinje sledeća faza specijalne vojne operacije u Ukrajini! (FOTO/VIDEO)

Generalštab je saopštio da ruska vojska nastavlja da blokira i granatira južni lučki grad Marijupolj i ispaljuje rakete na druge gradove.

U međuvremenu su objavljeni i snimci koji navodno pokazuju napade.

Na jednom snimku se vide bombarderi Su-34 koji su preuzeli intenzivnu ulogu od kad je počeo rat u Ukrajini. Eskadrila koja je snimana poletala je sa raketama-zemlja vazduh Kh-29. Neki od aviona imali su opremu za elektornsko ratovanje SAP-14.

Rusi: Oborili smo ukrajinski MIG

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinski lovac MiG-29 i presrele dve rakete Točka-U u Donbasu, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

„Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski lovac MiG-29 u blizini naselja Malinovka u Donjeckoj oblasti. Dve ukrajinske taktičke rakete Točka-U presretnute su u blizini naselja Petropolje i Malaja Komišuvaha“, saopštio je ruski zvaničnik, prenosi TAS S.

Kako je naveo, ruske snage su takođe uništile četiri ukrajinske bespilotne letelice u blizini naselja Marinka, Kamenka, Semjonovka i Siničino.

"Ruske trupe potisnule su preciznim raketama iz vazduha 13 uporišta ukrajinske vojske sa ljudstvom i vojnom opremom u blizini naselja Slavjansk, Barvenkovo i Popasnaja ," izjavio je Konašenkov, navodi TASS.

Lavrov: Nova faza

Rojters prenosi da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio da Moskva počinje novu fazu, kako naziva, specijalne vojne operacije u Ukrajini. On je predvideo da će to biti značajan razvoj događaja.

„Počinje još jedna faza ove operacije i siguran sam da će ovo biti veoma važan trenutak cele ove specijalne operacije“, rekao je Lavrov.

Kadirov: Ruske snage će danas zauzeti Azovstal

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov tvrdi da će ruske snage danas u potpunosti preuzeti čeličanu Azovstal koja je uporište ukrajinskih branioca u opkoljenoj luci Marijupolj.

- Danas ćemo uz pomoć Svemogućeg u potpunosti preuzeti Azovstal - saopštio je Kadirov u audio poruci na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading