NATO KOMANDOSI NA GRANICI SA RUSIJOM Dogorelo je do noktiju, inicijalna kapisla samo što nije pukla!
Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Poljska je posle učestalih napada na vojnike i graničare poslala kao pojačanja na svoju granicu sa Belorusijom i Rusijom komandose i specijalnu policiju.

Oni su obučeni i opremljeni za rasterivanje agresivnih demonstracija, saopštio je danas ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš.

- Mesecima smo svedoci intenziviranja pokušaja osoba, koje ne žele uopšte da kod nas dobiju azil već su oruđe specijalnih službi Belorusije i Rusije, da pređu granicu. Sve češći su banditski napadi na poljske vojnike, graničare i policajce - kazao je ministar.

Samo tokom ove sedmice migranti koju pokušavaju da se probiju kroz ogradu visoku 5,5 metara na granici sa Belorusijom, napali su noževima ili polomljenim staklenim flašama, kroz ogradu, četvoricu poljskih vojnika koji su prevezeni sa povredama hitno u bolnicu.

- Od srede su na granici vojnici iz 25. desantne brigade. U njoj su najbolji komandosi, crvene beretke, vojnici sa najvećim iskustvom iz misija u Avganistanu, Iraku i Kosovu. Šaljemo dodatne snage, policajce obučene i opremljene za borbu sa masama - kazao je poljski ministar odbrane.

On je podsetio da se nelegalnim prelaskom granice krši zakon ali da je fizički napad na graničare nedopustiv i da svi koji to čine moraju da računaju na odgovor poljske strane.

Premijer Donald Tusk je posle prvog ranjavanja vojnika nožem, u utorak, poručio da vojnici i graničari u slučaju takvih fizičkih napada imaju pravo da primene sva sredstva sile koja imaju.

Printscreen

Printscreen

 

Povodom eskalacije nasilja i pokušaja izbeglica i migranata da se silom probiju preko granice iz Belorusije ali i lažne vesti o mobilizaciji 200.000 Poljaka da ih pošalju u Ukrajinu, koju su hakeri juče objavili na sajtu poljske agencije PAP kada su joj upali u sistem, Vladislav Košnjak Kamiš izjavio je da je Poljska ovih dana izložena najjačem hibridnom napadu iz Rusije i Belorusije do sada.

- Takvi izgredi imaju cilj da izazovu osećaj haosa i panike. Moramo da budemo otporni na takve stvari. Molim vas, nemojte verovati lažnim profilima koji su stvoreni za to da seju pometnju. Tokom prošle godine imali smo 80.000 sajber napada, ove godine može ih biti nekoliko puta više - kazao je Košnjak-Kamiš.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading