analena berbok i marija zaharova
Foto: Alo/AP/EPA

Kolektivni zapad nije isto što i polovina sveta – ni geografski, ni po broju stanovnika, podsetila je Zaharova, napomenuvši još da je Kolektivni zapad taj koji "svaki dan isporučuje oružje u zonu konflikta, što protivreči zapadnim pravilima o oružju". 

- Za kakav se mir bore? Imali su sedam godina za to, da realizuju Minske sporazume. U njima se i nalazila formula mira. A šta oni danas rade? Isporučuju oružje. Upravo su oni ti koji su inicirali te antidržavne, protivustavne prevrate u Ukrajini, koji su doveli do ove tragedije - izjavila je portparolka MSP-a. 

Ranije na Telegramu portparolka je podsetila i da je Vladimir Zelenski taj koji je zvanično i pravno zabranio pregovore sa Rusijom.

- Satima, a nekada i danima predsednik Rusije je, čak i ako uzmemo poslednjih deset godina, ne uzimam u obzir neke druge predstavnike poput ministra spoljnih poslova Rusije i naše diplomate i druga lica koja su ovlašćena da vode pregovore, dakle, govorim samo o predsedniku – on je razgovarao sa svima njima, i u Moskvi i na nekim neutralnim teritorijama. Imam u vidu i zemlje koje su se ranije smatrale za neutralne u međunarodnim organizacijama, u okviru Normandijskog formata… Satima su trajali ti pregovori - podsetila je Zaharova u emisiji, te još jednom upitala: "S kim to ruski predsednik ne planira ili ne želi da razgovara po mišljenju Berbokove?"  

Berbokova je za to predstavila navodni dokaz, ironično je prokomentarisala Zaharova, ukazujući na onaj deo izjave nemačke ministarke u kojem je rečeno da su nuklearne vežbe Rusije i neprestani napadi na infrastrukturu dokaz za tu nespremnost za dijalog.

- Podsetiću ovu ženu koja se nalazi na čelu MSP-a Nemačke... Napad na infrastrukturu se desio kada su u vazduh dignuti Severni tok 1 i 2. I mi smo pozivali, uključujući i ruskog predsednika, koji prema njenom mišljenju ne želi da razgovara, koliko puta smo pozivali da se sprovede zajednička međunarodna istraga. Sve je to bilo blokirano, a to su učinila njihova starija braća iz Vašingtona. Za dve godine od kako se dogodio teroristički napad na Severni tok 1 i 2 Nemačka nije uradila ništa. Ona nije napravila ni jedan korak napred (u istrazi) i, generalno, ona se maksimalno trudi da ukloni ovu tematiku iz svoje agende - kaže ona.

Amerikanci su digli u vazduh Severni tok 1 i 2, jer oni su o tome govorili direktno, njihova zvanična lica su govorila da će uništiti tu infrastrukturu, podsetila je Zaharova. 

- Za Kolektivni zapad Rusija treba da bude ili potčinjena njihovim interesima ili… Oni nas na drugi način ne vide. Oni će sve da urade kako bi nam naneli strateški poraz. Oni na nas ne gledaju kao na deo sebe, ili kao na organski deo našeg zajedničkog postojanja u nekom opštem prostoru. Ne. Mi za njih ne treba čak ni da budemo 'sirovinski dodatak' (izvor sirovina). Mi jednostavno treba da budemo oni ljudi koji obrađuju svoje prirodne resurse i zatim ih njima dajemo. Poželjno bi bilo još da im ih plaćamo - poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije. 

Berbokova je, podsetimo, juče neočekivano doputovala u Kijev kako bi pružila podršku Ukrajini u trenutku kada se Ukrajinci očajnički bore da zadrže Harkov, a Vladimir Zelenski da opravda svoj legitimitet.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vlada

23.05.2024 15:45

Bravoooo. Takobih treba sve vratiti na fabricka podesavanja,zlotvori