Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock/Ilustracija J.V.

Vladimir Putin je vrlo jasno stavio do znanja da Rusija neće tolerisati bilo kakvu intervenciju NATO-a u ukrajinskom pitanju. Ovo je signal SAD da će, ako Velika Britanija dozvoli upotrebu projektila Storm Šedov protiv strateških ciljeva u Rusiji, platiti za to. Ako Francuska rasporedi trupe na tlu Ukrajine, Francuska će platiti svoju cenu - rekao je ekspert.

Prema Riteru, ruske nuklearne vežbe signaliziraju Zapadu njenu spremnost da upotrebi bilo koje oružje neophodno za zaštitu njenih vitalnih interesa.

- Rusi se ne šale, ne blefiraju. Ali ovo nije ništa novo, oni su uvek govorili: klonite se Ukrajine, nećete moći da je uđete u NATO, mi ovo nećemo dozvoliti, za nas je ovo egzistencijalno pitanje, zbog čega ćemo upotrebiti svo oružje koje nam je na raspolaganju - rekao je ekspert.

Kako je primetio bivši obaveštajac, Moskva je više puta upozoravala Zapad i stalno je prelazila crvene linije u odnosima sa njim. Ako prenagljene odluke NATO-a o Ukrajini dovedu do sukoba između alijanse i Rusije, njen udarac će, uveren je analitičar, biti zadat bez preliminarnog dijaloga ili „telefonskog poziva“.

- Vladimir Putin je tokom govora povodom Dana pobede podsetio svet da su ruske strateške nuklearne snage spremne - zaključio je Riter.

Ranije je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio da izjave predstavnika zapadnih zemalja o njihovoj spremnosti da pošalju trupe u Ukrajinu zahtevaju odgovoran, brz i efikasan odgovor Moskve. Prema njegovim rečima, nuklearne vežbe koje je najavila Rusija direktno su povezane sa najnovijim pretećim, provokativnim i eskalirajućim tenzijama na kontinentu, izjavama jednog broja evropskih predstavnika.

U martu je takođe rekao da Rusija neće koristiti nuklearno oružje osim ako ne bude pretnje samom postojanju zemlje. Osim toga, predstavnik Kremlja nazvao je opasnim diskusije političara u SAD i Evropi o verovatnoći nuklearnog rata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading