Rat u Izraelu
Foto: AP/Mohammed Hajjar (STR)

Dok traju diplomatski napori da se smanje tenzije na Bliskom istoku, sukobi u regionu su  intenzivniji i pred rizikom da izmaknu kontroli.

U subotu, dan posle navodnog izraelskog udara na iranski Isfahan, u seriji eksplozija u blizini Bagdada raznet je štab iračkog Narodnog fronta za mobilizaciju (PMF) koji kontrolišu pripadnici proiranskih milicija. 

Poginuo je jedan, a ranjeno osmoro boraca PMF-a, za šta je iračka milicija optužila SAD, koje su, kao i Izrael, odgovorile da nisu umešane u akciju. 

Izraelska vojska (IDF) je u raciji kod izbegličkog kampa Nur Šams na Zapadnoj obali ubila 10 boraca Islamske države i uhapsila osam osoba za kojima je prethodno tragala.

Sa druge strane, palestinske zdravstvene organizacije potvrdile su da je među devetoro poginulih u nedavnom udaru IDF na Rafu šestoro dece.

Daleko od borbi, Predstavnički dom SAD izglasao je predlog o 17,2 milijardi dolara finansijske i vojne pomoći Izraelu i 9,2 milijardi namenjenih stanovništvu Pojasa Gaze.

Na američku blokadu punopravnog članstva Palestine u Ujedinjenim nacijama (UN) reagovali su Kina, smatrajući da je propuštena šansa da se ispravi nepravda, i predsednik Palestinske samouprave (PA) Mahmud Abas, tvrdeći da je veto "sramna pravna agresija".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

"ZEMLJA JE POKAZALA SVOJU MOĆ" Oglasio se iranski vrhovni vođa

Iranski vođa je rekao da je Iran pokazao "moć u napadu na Izrael bez obzira koliko je meta pogođeno".

Raste broj stradalih u Rafi 

Povećava se broj stradalih u noćašnjim napadima izraelskih snaga na Rafu.

Zdravstveni zvaničnici navode da su u dva napada 22 osobe poginule, a među njima je 18 dece, prenosi AP.

Prethodno je saopšteno je da je u dva napada tokom noći stradalo 18 ljudi, a među njima 14 dece.

Izraelske snage završile operaciju u kampu Nur Šams na Zapadnoj obali

Izraelske snage završile su dvodnevnu operaciju u izbegličkom kampu Nur Šams u blizini Tulkarma na Zapadnoj obali, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Najmanje 14 ljudi je poginulo tokom operacije IDF-a u izbegličkom kampu Nur Šams, saopštilo je prethodno ministarstvo zdravlja u Gazi.

Hamnei: Iran pokazao moć tokom napada na Izrael

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei istakao je da je Iran pokazao svoju moć tokom napada na Izrael, kao i da nije da ključno pitanje koliko je meta pogođeno.

Iranska zvanična novinska agencija javila je da je Hamnei zahvalio oružanim snagama na njihovoj operaciji protiv Izraela 13. aprila. 

Agencija dodaje da je pozvao vojsku da "neprestano prati vojne inovacije i uči neprijateljske taktike".

Mediji: Izrael koristio sofisticirane rakete "Rampage" u napadu na Iran

Mediji prenose da je Izrael koristio rakete "Rampage" u napadu na Iran, sofisticirane projektile vazduh-zemlja koji očigledno mogu da izbegnu iranske PVO sisteme, prenosi Al Džazira.

Raketa "Rampage" dizajnirana je da prodre u dobro zaštićena područja i uništi objekte kao što su bunkeri, preneo je Tajms of Izrael navodeći da je ovaj raketni projektil, težak više od 500 kilograma, identifikovan na fotografijama napada i odgovara obimu štete pričinjene u napadu.

Ministarstvo zdravlja: Do sada u Gazi poginulo 34.097 ljudi

Najmanje 34.097 Palestinaca je ubijeno, a 76.980 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Procenjuje se da je 48 Palestinaca ubijeno, a 79 povređeno u poslednja 24 sata, dodalo je ministarstvo.

Većina žrtava su žene i deca, saopštilo je ministarstvo, a hiljade tela će verovatno ostati pod ruševinama širom Gaze.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi sutra u poseti Pakistanu

Iranski predsednik Ebrahim Raisi boraviće u zvaničnoj poseti Pakistanu od ponedeljka do srede, saopštilo je pakistansko ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom posete, Raisi će se sastati sa predsednikom i premijerom Pakistana, predsedavajućim Senata i predsednikom Narodne skupštine, navodi se u saopštenju.

"Oni će razgovarati o regionalnim i globalnim dešavanjima i bilateralnoj saradnji u borbi protiv zajedničke pretnje od terorizma", navodi se u saopštenju.

U izraelskim napadima na Rafu poginulo 18 ljudi, među njima 14 dece

U izraelskim napadima na Rafu tokom noći poginulo je 18 ljudi, među kojima je 14 dece, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

U prvom napadu poginuli su muškarac, žena i njihovo trogodišnje dete, saopštila je obližnja bolnica. Žena je bila trudna i lekari su uspeli da spasu bebu, dodaje se.

U drugom napadu poginuli su 13 dece i dve žene, svi iz iste porodice, pokazuju bolnički dosijei, navodi AP.

Hamas: Bratske zemlje da spreče izraelski napad na Rafu, veliki rizik od masakra

Predsednik političkog biroa Hamasa Ismail Hanije pozvao je na blisokistočne i evropske zemlje da zaustave potencijalnu izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafa u južnom delu Pojasa Gaze i upozorio da bi napad mogao da dovede do masakra nad palestinskim stanovništvom.

''Pozivam sve bratske zemlje, našu braću u Egiptu, našu braću u Turskoj, našu braću u Kataru, kao posrednike, i evropske zemlje da preduzmu mere da obuzdaju (izraelsku) agresiju i spreče operaciju u Rafi, kao i na potpuno povlačenje (izraelske vojske) iz Pojasa Gaze i završetak napada na Gazu“, rekao je on u intervjuu za agenciju Anadolija.

Al Džazira: U Kan Junisu pronađena masovna grobnica sa 50 tela Palestinaca

Službe hitne pomoći u Gazi izvukle su tela 50 Palestinaca iz masovne grobnice u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junis, dve nedelje nakon što su se izraelske snage povukle sa tog područja, prenosi Al Džazira. Kako je navedeno, u najnovijem talasu izraelskih napada na grad Rafa u južnom delu Pojasa Gaze poginulo je 16 Palestinaca, među njima i jedna trudnica i šestoro dece.

rat u Izraelu

Tanjug/Ap

 

 

Izraelski "ukor" zemljama koje su glasale za članstvo Palestine u UN

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova pozvaće ambasadore više zemalja kako bi izrazili nezadovoljstvo njihovom podrškom ovonedeljnoj kandidaturi Palestine za članstvo u Ujedinjenim nacijama, najavio je izraelski šef diplomatije Izrael Kac.

Diplomatski pritisak uključuje zemlje koje su glasale za članstvo Palestine u UN, a koje imaju ambasadore u Izraelu, uključujući Francusku, Ekvador, Japan, Maltu, Južnu Koreju, Sloveniju, Kinu i Rusiju.

IDF: Ubijena dva Palestinca u blizini Hebrona

Pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ubili su dvojicu Palestinaca koji su pokušali da ih napadu iz vatrenog oružja u blizini Hebrona na jugu Zapadne obale.

IDF navodi da je jedan Palestinac pokušao da napadne vojnika, a da je istovremeno drugi zapucao na njih.

Poručuju i da su vojnici uzvratili napadom na oba Palestinca.

Osuda incidenata sa ekipama hitne pomoći na Zapadnoj obali

Ministarstvo zdravlja u Gazi osudilo je dva odvojena incidenta u subotu sa ekipima hitne medicinske pomoći koje rade na Zapadnoj obali.

Izraelski doseljenici su ubili vozača hitne pomoći dok je pokušavao da odveze povređene Palestince na sigurno, a Izraelske odbrambene snage (IDF) su pritvorile i ispitale člana druge ekipe hitne pomoći ispred bolnice na Zapadnoj obali, saopštilo je ministarstvo i palestinski ogranak Crvenog polumeseca.

Izraelska policija rasterala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija rasterala je sa ulica Tel Aviva demonstrante koji su protestovali skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Prethodnih nedelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali juče su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael.

Na Zapadnoj obali ubijeno najmanje 13 Palestinaca

Palestinac, vozač hitne pomoći, poginuo je danas tokom evakuacije osoba povređenih u napadu nasilnih jevrejskih doseljenika, a najmanje 12 Palestinaca je poginulo tokom odvojenog incidenta na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštile su palestinske vlasti u okupiranoj enklavi.

Jučerašnji incidenati su se dogodili u jeku nasilja širom Zapadne obale i oružanih sukoba u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading