AMERIKANCI POMENULI ALJASKU PA SE ZALEDILI OD RUSKOG ODGOVORA: Medvedev sarkazmom zbunio Stejt department
EPA

- Po rečima predstavnika Stejt departmenta, Rusija neće dobiti nazad Aljasku koju je prodala Americi u 19. veku. To je to onda. A mi smo očekivali da je pitanje dana kada će ponovo postati naša. Sada je rat neizbežan - napisao je Medvedev na društvenoj mreži „Iks“ i završio objavu emotikonom koji plače od smeha.

Prethodno je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao da „predsednik Rusije Vladimir Putin neće dobiti nazad“ Aljasku. Tako je odgovorio na pitanje jednog od novinara koji tvrdi da je Putin navodno potpisao ukaz u kojem se navodi da je prodaja Aljaske „nezakonita“. Međutim, na portalu gde se objavljuju pravni akti, takav dokument ne postoji.

Pitanje je verovatno bilo inspirisano ukazom predsednika Rusije o izdvajanju sredstava za pravnu zaštitu strane nepokretne imovine Rusije, bivše Ruske imperije i SSSR u inostranstvu.

Poluostrvo je u kontekstu „vraćanja“ spominjala i zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Na pitanje novinara „Si-En-Ena“ da li reči Putina da Rusija kao u vreme Petra Velikog vraća teritorije predstavljaju kršenje međunarodnog prava, Zaharova se našalila da razume zašto se američki novinar toliko brine – „verovatno zbog Aljaske“.

Aljaska je najsevernija i teritorijalno najveća država u SAD. Nalazi se na severozapadu Severne Amerike i deli pomorsku granicu sa Rusijom u Beringovom moreuzu. Aljasku je otkrila ruska ekspedicija 1732. godine i bila je u posedu Rusije, ali je prodata 1867. nakon dogovora između vlada Ruske imperije i SAD.

Novosti

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading