Rusija
Foto: AP/Mikhail Klimentyev (POOL)

Ruski separatista, Igor Girkin, nekadašnji vojni lider nepriznate Narodne Republike Donjeck, plaši da će biti ubijen, piše Politiko.

Girkin, koji je i jedan od osuđenih pred sudom u Holandiji prošle godine za obaranje malezijskog aviona MH17 kada je poginulo 298 ljudi, nedavno je izjavio da namerava da se kandiduje za predsednika Rusije.

Girkin, bivši ruski agent koji se nalazi u zavoru zbog izazivanja predsednika Vladimira Putina zabrinut je da će ga snaći ista sudbina kao i šefa plaćenika Vagnera, Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći ranije ove godine nakon pobune protiv ruskog lidera.

- Moje hapšenje se dogodilo mesec dana nakon Prigožinove pobune. Moj najveći strah jeste da ću umesto uobičajene krivične kazne biti ‘amnestiran’ na isti način kao i kuvar - rekao je Girkin ruskim medijima Baza u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Girkin, 52-godišnji bivši pukovnik iz ruske špijunske službe koji nosi ime Strelkov, poznat je po tome što je 2014. vodio ruske paravojne trupe u ukrajinski region Donbasa i nakratko postao ministar odbrane u Donjecka Narodna Republika, ruske marionetske države.

On je 2022. osuđen za ubistvo u odsustvu zbog obaranja putničkog aviona Malaisian Airlinesa (MH17) iznad Ukrajine 2014. u kojem je poginulo 298 ljudi.

Nakon Donbasa, Girkin se pojavio kao ultranacionalistički vojni komentator koji je u više navrata kritikovao rusku taktiku i strategiju u njenoj invaziji na Ukrajinu.

Njegove oštre kritike su ga na kraju odvele u ruski zatvor u julu ove godine, ubrzo nakon Prigožinove pobune protiv Kremlja, gde još uvek čeka suđenje po optužbama za podsticanje ekstremizma.

Girkin je kasnije najavio da će prkositi Putinu na ruskim predsedničkim izborima 2024. ali je u četvrtak moskovski sud produžio njegov pritvor za šest meseci, čime ga je praktično sprečio da se kandiduje.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading