U SKLADU SA SPORAZUMOM Amerika povećava broj svojih razarača u južnoj Španiji
EPA

Sjedinjene Američke Države će, u skladu sa sporazumom o jačanju strateških bilateralnih odnosa, povećati broj svojih razarača koji se nalaze u južnoj Španiji. 

Kako su naveli predstavnici dve zemlje, umesto dosadašnjih četiri, u južnoj Španiji će biti raspoređeno šest američkih razarača, preneo je Rojters.

Oni će biti raspoređeni bez promena kada je reč o misijama ili maksimalnom broju ovlašćenog vojnog osoblja i civila, saopštilo je špansko ministarstvo odbrane.

Američki razarači u pomorskoj bazi Rota u Kadizu jedini su sa stalnom matičnom lukom u Evropi.

Oni su tu pozicionirani za svakodnevne operacije u različitim misijama, uključujući odbranu od balističkih projektila i protivvazdužno ratovanje, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Španiji.

Sporazum o jačanju bilateralnih odnosa je postignut prošlog jula posle sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i španskog premijera Pedra Sančeza, održanom na marginama samita NATO u Madridu, navodi britanska agencija.

Sančez treba u petak da otputuje u Vašington gde će se sastati sa Bajdenom, a na dnevnom redu će biti njihova snažna podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije, zainteresovanost za produbljivanje saradnje u Latinskoj Americi i na Karibima, kao i špansko preuzimanje rotirajućeg predsedovanja EU u julu, dodaje Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading