VELIKA AKCIJA AMERIČKIH SLUŽBI! Snimljeno hapšenje! Ovo je Džek koji je odao tajne podatke Pentagona!
Foto: AP/Jennifer McDermott (STF)

Osumnjičeni za curenje tajnih dokumenata Pentagona 21-godišnji Džek Tešeira, pripadnik 102. obaveštajnog krila Nacionalne vazduhoplovne garde u Masačusetsu, na internetu se ponašao sasvim suprotno od onoga kako se predstavljao u javnosti, piše "Vašington post" pozivajući se na snimke koje su im ustupili neki članovi platforme "Diskord", gde je Tešeira objavio vojne tajne SAD.

Tešeira, koji je koristio korisnička imena jackthedripper (Džek Trbosek) i excalibureffect (Ekskalibur efekat) na pomenutoj čet-platformi popularnoj među gejmerima navodno je postavio i snimak na kom uzvikuje rasističke i antisemitske psovke pre nego što je pucao iz puške.

 

Slika koja ne odgovara mladom patrioti koji je krenuo stopama brojnih članova svoje porodice da se pridruže vojsci.

Jedan prijatelj koji ga je upoznao na "Diskordu" 2020. opisao ga je upravo kao patriotu, pobožnog katolika i libertarijanca koji se interesuje za oružje i sumnja u američku budućnost. Inače, povezalo ih je interesovanje za pištolje "glok" i katoličanstvo.

Sumnja u američku budućnost

Kasnije se prijatelj pridružio novom "Diskordovom" serveru "Tag šejker central", koji je pokrenuo Tešeira a gde se okupilo dvadesetak ljudi, uključujući i tinejdžere. Tešeira je bio "prilično normalan momak" van mreže, rekao je izvor "Vašington posta", a koji ga je na kraju i lično upoznao. Imao je "blagu narav" i bio je "više mentor nego vođa".

Prijatelj je rekao i da je Tešeira počeo da deli poverljiva dokumenta na "Diskordu" u februaru 2022, na početku rata u Ukrajini koji je video kao "rastužujuću" bitku između "dve zemlje koje bi trebalo da imaju više zajedničkog nego da ih drže razdvojenim".

Obelodanjena dokumenta trebalo je da "obrazuju ljude za koje je mislio da su njegovi prijatelji i da im se može verovati", bez propagande koja se kovitla napolju, rekao je izvor "Vašington posta". Dogovor je bio da se dokumenta ne dele van servera, jer bi moglo da naškodi interesima SAD.

Otprilike polovina članova servera bili su "klinci koji sede u svojim podrumima" i igraju video-igre, dok su ostali bili ljubitelji oružja, rekao je prijatelj i dodao da su nedavne tvrdnje drugih članova servera da su među njima bili i Rusi i Ukrajinci "čista izmišljotina". Jedan član koji se pretvarao da je ruski mornarički oficir zapravo je živeo u Kentakiju, istakao je "Postov" izvor, i bio je izbačen.

"Tešeirin jedini cilj je bio da informiše klince o stvarnim problemima", rekao je prijatelj.

Drugi član grupe na serveru je kasnije podelio dokumente na drugom serveru, što je dovelo do njihovog širenja po internetu.

Tešeira nije nastojao da potkopa nacionalnu bezbednost već se nadao da će na taj način naučiti uglavnom mlađe članove na svom serveru da bolje sagledavaju probleme, rekao je prijatelj.

"Voleo je Ameriku, ali jednostavno je strahovao za njenu budućnost", rekao je prijatelj. "Na kraju krajeva, on bi uvek stajao na stranu svoje zemlje."

Drugi članovi Tešeirinog servera su za "Post" prikazali video-snimak gde on uzvikuje rasističke i antisemitske psovke pre nego što je pucao iz puške i rekao da je to referenca na vladinu desetodnevnu opsadu na Rubi Ridž u ​​Ajdahu (1992) i pokolj u Vejku, Teksas (1993), događaje koji su imali velikog uticaja na desničarske, antivladine ekstremiste.

Što se tiče rasističkih i antisemitskih ispada koji se navodno dele na serveru, prijatelj je rekao da je teško proceniti Tešeirina prava osećanja s obzirom na obilje ironije na tom serveru. Mračne šale izazivaju više smeha, rekao je i istakao da je Tešeira bio "katolik koji se zanimao oružjem", te da je "dobra osoba koja je verovala pogrešnim ljudima".

Porodica decenijama predana vojsci

Za Tešeirinu porodicu navodno odavanje vojnih tajni sasvim je u suprotnosti s višedecenijskom vojnom tradicijom koju su gajili. 

Očuh Tomas Difo penzionisan je 2019. nakon 34-godišnje vojne karijere kao glavni narednik u istoj jedinici, 102. obaveštajnom krilu. Majka Don Difo godinama je radila za neprofitne organizacije koje podržavaju veterane.

Tešeirin profil na "Stimu", još jednom sajtu popularnom među gejmerima, uključuje sliku čoveka koji drži pušku, kao i citat: "Čuvaj se tihog čoveka. Jer dok drugi govore, on posmatra. I dok drugi delaju, on planira. A kada se konačno odmore… on udara."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading