RUSIJA PREUZELA PREDSEDAVANJE SB UN Evo šta će biti jedna od ključnih tema
EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Kako se očekuje, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predsedavaće na nekoliko sastanaka u Savetu bezbednosti.

Što se tiče planiranih sednica, oko 6. aprila očekuje se neformalni sastanak SB UN na temu evakuacije dece iz zone specijalne vojne operacije, za 10. april je zakazana sednica SB UN posvećena temi rizika izazvanih kršenjem sporazuma o regulisanju izvoza vojnih proizvoda.

Krajem meseca se očekuje da Lavrov otputuje u Njujork u sedište UN. U kontekstu aktuelne napete međunarodne situacije i krize u rusko-američkim odnosima nije jasno kako će se odvijati situacija sa izdavanjem američkih viza ministru i ostalim članovima ruske delegacije.

Poslednji put kada je Lavrov posetio sedište UN u septembru 2022. godine ruske diplomate su dobile vize u poslednjem momentu.

Očekuje se da će Lavrov predsedavati sednicom Saveta bezbednosti koja će biti održana 25. aprila na ministarskom nivou na kojoj će se razgovarati o pitanjima Bliskog istoka. Šef ruske diplomatije bi takođe trebalo da predsedava sednici SB koja će biti održana 24. aprila na visokom nivou na temu „Efikasni multilateralizam kroz zaštitu principa Povelje UN”. Nije isključeno da će na toj sednici biti reči o problemima formiranja novog svetskog poretka.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da za sad nisu zakazane zvanične sednice Saveta bezbednosti o Ukrajini, ali da će se verovatno održati u aprilu.

Blog uživo! 401. dan rata u Ukrajini

Uoči početka predsedavanja Rusije SB UN Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je novu koncepciju spoljne politike, prenosi Tanjug.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading