LIKVIDIRAN OFICIR REVOLUCIONARNE GARDE! Teheran najavio brutalnu osvetu!
EPA

Serija eksplozija potresla je sirijsku prestonicu posle još jednog napada izraelskih aviona na ciljeve koji se povezuju sa aktivnostima iranske Revolucionarne garde u toj državi.

Nedugo posle napada, iranski mediji objavili su da je u Siriji poginuo vojni savetnik Milad Hejdari, najavljujući "osvetnički odgovor" Teherana.

Sirijska agencija Sana, prethodno, javila je da je protivvazdušna odbrana oborila nekoliko neprijateljskih projektila, ali je su "agresori" uspeli da proizrokuju izvesnu materijalnu štetu.

Prema drugim izvorima, izraelski avioni gađali su skladište oružja koje koriste milicije bliske iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Bio je to drugi napad izraelskog ratnog vazduhoplovstva za svega 24 časa. Dan ranije, dva pripadnika sirijske vojske ranjena su u eksplozijama u Damsku i to nedugo pošto je sada već bivši izraelski ministar odbrane, Joev Galant upozorio na "kompleksnu bezbednosnu situaciju u Siriji".

 

Galant se sa najvišim izraelskim bezbednosnim zvaničnicima sastao u sedištu obaveštajne službe Šin Bet, te upozorio da bi razbuktavanje sukoba u bilo kojem od regiona moglo dovesti do ozbiljne eskalacije situacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je smenio Galanta pošto je ministar odbrane pošto je podržao proteste protiv najavljenih pravosudnih reformi.

Izrael je od početka meseca u šest navrata gađao objekte u kojima je, navodno, smešteno oružje dopremljeno iz Irana, uključujući dva skladišta u Alepu i podzemni kompleks nedaleko od vojnog aerodroma Najrab.

Izrael protiv Irana, sedam tajnih napada

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo je, u poslednje dve godine, u najmanje sedam navrata gađalo ciljeve u Siriji koji se povezuju sa rastućom mrežom iranskog uticaja u toj državi. Na meti su bili Palmira, Tartus, Latakija, Alep, Damask i Homs. Teheran, navodno, pokušava da ojača sirijsku protvvazdušnu odbranu. Izraelci uvežbavaju "odlučni" napad na mete povezane sa iranskim nuklearnim programom.

Serija eksplozija zatresla je, krajem oktobra, dobro čuvane hangare aerodroma Dimas u Siriji. Uništeni su pista, aerodromski radar i magacini u kojima su čuvane komponente bespilotnih letelica koje su, navodno, u sirijsku prestonicu dopremljene iz Irana.

Sirijske vlasti saopštile su da nije bilo žrtava, dok su zapadni obaveštajci upozorili da je serija napada na skladišta iranskog oružja naterala vlasti u Teheranu da dramatično promene strategiju u Siriji, pa su sa pukog naoružavanja snaga lojalnih Bašaru el Asadu, prešli na modernizaciju tamošnje protivvazdušne odbrane.

Serija eksplozija zatresla je, krajem oktobra, dobro čuvane hangare aerodroma Dimas u Siriji. Uništeni su pista, aerodromski radar i magacini u kojima su čuvane komponente bespilotnih letelica koje su, navodno, u sirijsku prestonicu dopremljene iz Irana.

Sirijske vlasti saopštile su da nije bilo žrtava, dok su zapadni obaveštajci upozorili da je serija napada na skladišta iranskog oružja naterala vlasti u Teheranu da dramatično promene strategiju u Siriji, pa su sa pukog naoružavanja snaga lojalnih Bašaru el Asadu, prešli na modernizaciju tamošnje protivvazdušne odbrane.

Posledice napada u Damasku

Cena nove iranske strategije u Siriji procenjuje se na nekoliko desetina miliona dolara, usmerenih uglavnom na osposobljavanje sirijskih snaga da se suprotstave vazdušnim napadima Izraelaca.

Izrael u velikoj većini slučajeva ne komentariše ovakve napade, ali su najviši zvaničnici vlasti te države, uključujući i premijera Benjamina Netanjahua, povremeno pohvaljivali pripadnike oružanih snaga, priznajući indirektno odgovornost za napade, piše Njuzvik.

Kako bi smanjili štetu od ovakvih napada, Iranci su pokrenuli ozbiljnu operaciju modernizacije sirijske protvvazdušne odbrane, uključujući projektile zemlja–vazduh "sajad 4B" i "bavar 373".

Saradnja Irana i Sirije ozvaničena je sredinom 2020. godine, kada su dve države potpisale sporazum o vojnoj saradnji, koji je komandant Revolucionarne garde, general Mohamad Bageri opisao kao "razvoj sirijskih protivvazdušnih snaga".

Napadi u Siriji i najava osvete

U seriji tajnih napada, osim sirijskih vojnika i civila, ubijeno je i najmanje deset pripadnika iranske Revolucionaarne garde, uključujući i dvojicu pukovnika – Mortezu Saednežada i Ehsana Karbalaipura, čiju su smrt potvrdile i vlasti u Teheranu.

"Izrael će platiti za ovaj zločin", saopštilo je u martu prošle godine iransko ministarstvo odbrane, dok je sirijska novinska agencija Sana objavila fotografije objekata uništenih u izraelskom napadu, navodeći da su obe žrtve bile civili.

Krajem novembra, ubijen je pukovnik Davud Džafari, koga izraelske obaveštajne službe opisuju kao glavnog koordinatora razvoja sirijske protivvazdušne odbrane, ali i složene zajedničke mreže pripadnika Hezbolaha, Revolucionarne garde i sirijskih snaga.

Kako navode zapadne obaveštajne službe, većina objekata koje su gađali Izraelci pripadaju Hezbolahu, odnosno jedinici 4400, odgovornoj za prebacivanje vojne opreme iz arsenala iranske Revolucionarne garde.

"Švercerska jedinica", kako je Mosad nazvao Hezbolahovo odeljenje 4400, postala je od posrednika u primopredaji oružja, veoma značajan deo proiranskih snaga u Libanu, jer se osim otvaranja kanala za isporuke naoružanja pretvorio u strateški važan deo zajedničkih operacija Revolucionarne garde i Hezbolaha.

Sirijski deo operacije, navode obaveštajci, vuče korene još iz doba iračko-iranskog rata, kada su pripadnici Revolucionarne garde u Siriji obučavani kako da koriste sovjetske projektile, koje im je poklonio tadašnji libijski lider Moamer el Gadafi.

Osim sirijskih i iranskih protivvazdušnih sistema, u Siriji su se donedavno nalazile i 24 ruske baterije sistema S-300. Ruski projektili su, sudeći prema satelitskim snimcima, mahom povučeni sa položaja oko grada Masjaf, koji je poslednjih godina postao centar za proizvodnju i distribuciju projektila Hezbolahu i ostalim šiitskim milicijama u regionu. Odmah nakon odlaska Rusa, bombardovan je podzemni kompleks u okolini tog grada.

To je bio prvi ozbiljan napad na taj kompleks u prethodne dve godine, odnosno od trenutka kada je ka izraelskim avionima lansiran protivavionski projektil, što je Tel Aviv protumačio kao "moguću promenu ruskog stava zbog izraelske podrške Ukrajini".

Izraelske oružane snage, koje retko objavljuju informacije o ovakvim događajima, navele su da je ruska raketa ispaljena nakon što je avion ispustio projektile, te da nijednog trenutka nije predstavljao stvarnu opasnost po pilota i letelicu, već da se najverovatnije radilo o upozorenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading