OVA STVAR JE APSOLUTNI PRIORITET Kremlj izneo svoju „jedinu opciju“ u Ukrajini
Foto: Alo/ilustracija

Trenutno ne postoje uslovi za mirovno rešenje u Ukrajini, što znači da Rusija nema drugu opciju osim da nastavi da se bori, tvrdi portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Apsolutni prioritet za nas ostaje i uvek će ostati postizanje ciljeva koje smo sebi postavili. U ovom trenutku, oni se mogu postići samo vojnim sredstvima“, rekao je zvaničnik novinarima u ponedeljak.

Peskov je reagovao na članak koji je napisao veteran nemačkog diplomate Volfganga Išingera, koji je bio predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije više od jedne decenije.

U tekstu koji je u nedelju objavio Der Tagešpigl, Išinger je pozvao zapadne lidere da „sada počnu da razmišljaju o mirovnom procesu“ i da stvore posebnu političku kontakt grupu za sukob u Ukrajini. „Pored isporuke oružja i finansijske podrške, moramo da ponudimo perspektive rastućem horu pitanja kritičara“, tvrdio je on.

Prema Išingerovom predlogu, kontakt grupu bi predvodile SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Francuska, sa drugim nacijama i međunarodnim organizacijama, uključujući NATO, formirajući „spoljni krug“ učesnika koji bi dali legitimitet svakom nacrtu dokumenata.

OVA STVAR JE APSOLUTNI PRIORITET Kremlj izneo svoju „jedinu opciju“ u Ukrajini

Foto Printscreen Youtube

 

Zadatak grupe bi bio da pripremi sporazum o prekidu vatre i drugu dokumentaciju koja će formirati okosnicu za postkonfliktni period. Radila bi zajedno sa takozvanom Ramštajn grupom, koja usmerava zapadnu vojnu pomoć Ukrajini.

Išinger je naglasio da nova inicijativa neće vršiti pritisak na Ukrajinu da pregovara. Nemački veteran je predložio listu pitanja koja bi grupa sebi postavila, uključujući:

„Da li bi Savet bezbednosti UN trebalo da odobri sporazum o prekidu vatre?“, „Da li će postojati demilitarizovana tampon zona?“ i „Da li bi ljudi na Krimu održati referendum na kome će se odlučiti kome pripadaju?”.

Kijev je proglasio pun povratak teritorija za koje tvrdi da su ukrajinske kao preduslov za mirovne pregovore. Njen savet za nacionalnu bezbednost takođe je zabranio razgovore sa Rusijom sve dok je predsednik Vladimir Putin na funkciji.

Moskva je tvrdila da je ukrajinska vlada praktično onemogućila mirovne pregovore i da je Kijev zauzeo svoj stav na osnovu naređenja SAD, koje imaju za cilj da nanesu strateški poraz Rusiji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading