ŽESTOKO DOLIVANJE ULJA NA LOŠE ODNOSE SAD I KINE! Teške reči bivšeg šefa CIA
Foto: EPA/EPA

- On želi da vas poseduje. On planira da sprovede hegemonističke namere širom sveta sa svojom marksističko-lenjinističkom vizijom i da uspostavi kinesku ekonomsku i političku dominaciju u svakom delu sveta. To je njegov opaki cilj. Imamo obavezu prema sledećoj generaciji da se suprotstavimo tome - rekao je Pompeo.

Upitan da li je kineski lider opasniji od svog ruskog kolege Vladimira Putina, Pompeo je odgovorio: „Apsolutno“.

- Putin ima veoma moćan nuklearni program i ekonomiju koja zavisi od jedne industrije. A ako bismo proizvodili energiju u SAD, ta industrija bi mu bila mnogo manje vredna. Si Đinping je drugačije „stvorenje“. Globalna ekonomija zavisi od njega. On ima 1,4 milijarde ljudi i ekonomiju koja je po veličini konkurentna onoj u SAD, veoma sposoban svemirski, vojni i sajber program - istakao je Pompeo, ocenjujući da je „sada jasna i njegova namera“, dodavši da Putin, iako veruje u veliku Rusiju, „nema iluzija o svojoj sposobnosti da dominira svetom“, dok Si Đinping veruje u to.

Pompeo je kritikovao Trampove prethodnike, a predsednika Bajdena optužio da je slab i da je „dopustio da dođe do rata u Ukrajini“.

Pompeo je bio državni sekretar od 2018. i 2021. godine za vreme mandata Donalda Trampa, a bio je oficir Armije SAD i direktor CIA od januara 2017. do aprila 2018. godine.

Njegove izjave stigle su dan pre nego što je Pentagon saopštio da je jedan „kineski špijunski balon“ nadleteo osetljive lokacije u SAD, a potom i da se pojavio drugi, ali iznad Latinske Amerike.

Prvi sumnjivi kineski „balon za nadzor“ primećen je kako leti iznad savezne države Montana na velikoj visini iznad SAD. Pentagon je naveo da se balon našao i iznad vazduhoplovne baze „Malmstrom“ u Montani, koja je dom za 150 interkontinentalnih balističkih raketnih silosa. Visoki zvaničnik odbrane je rekao da je američka vlada razmišljala o tome da obori balon, ali da je odlučila da „ne koristi vojnu silu zbog potencijalnih rizika“.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa. Peking je optužio SAD da koriste tu situaciju da diskredituje Kinu.

- Kina se uvek striktno pridržavala međunarodnog prava i poštovala suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja - navodi se u kineskom saopštenju povodom ovog incidenta.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država pogoršali su se poslednjih godina, posebno nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu, što je izazvalo kineske vojne vežbe u blizini tog ostrva na koje Peking polaže pravo.

Od tada Vašington i Peking nastoje da češće komuniciraju i spreče dalje pogoršanje odnosa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading