RUSIJA DONELA ODLUKU Neće produžiti sporazum
Foto: Youtube/Printscreen

Sporna ostrva nalaze se u blizini severnog japanskog ostrva Hokaida, koja u Rusiji nazivaju Kurili, a u Japanu Severne teritorije, predmet su spora između dve države decenijama unazad, navodi britanska agencija.

„U kontekstu antiruskih mera koje je preduzela japanska vlada, ruska strana je obavestila Tokio da se ne slaže sa održavanjem međuvladinih konsultacija o produžetku sporazuma“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Japan, koji smatraju glavnim saveznikom SAD u Aziji, nedugo nakon početka rata u Ukrajini uveo je sankcije desetinama ruskih državljana i organizacija, a ranije ove sedmice pooštrila je sankcije kao odgovor na ruske vazdušne napade na gradove u Ukrajini, prenosi Rojters.

Moskva je odbila da razgovara o produžetku sporazuma koji su Rusija i Japan potpisali 1998, a dozvoljava japanskim plovilima da love ribu u vodama u blizini spornih ostrva.

Rusko ministarstvo je saopštilo da neće biti poboljšanja odnosa, ako Japan ne pokaže „poštovanje“, prenosi RIA.

„Da bi se vratili normalnom dijalogu, naši japanski susedi treba da pokažu elementarno poštovanje prema našoj zemlji i želju za unapređenjem bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading