"ZAPAD JE NAPRAVIO GREŠKU" Džonson o sukobu u Ukrajini
Foto: EPA/Foto: EPA/Jj Guillen

Govoreći za ukrajinski TV kanal Rada, Džonson je rekao da bi takva kazna „bila ozbiljna, ali mi ništa nismo uradili“, misleći na događaje u Donbasu i na Krimu 2014.

U to vreme, puč u Kijevu koji je podržavao Zapad izazvao je pobunu naroda u istočnoj Ukrajini i doveo do otcepljenja Krima od Ukrajine i glasanja za pridruživanje Rusiji.

„Koje smo sankcije uveli [2014.]? Pokrenuli su ovu diplomatsku imitaciju zvanu Normandijski proces i ništa nisu postigli. I [ruski predsednik Vladimir] Putin je zaključio da ga Zapad neće zaustaviti. To je bila greška“, rekao je on i dodao da su ovu „osnovnu lekciju“ naučile sve strane.

Ovaj diplomatski proces se „kretao nigde“, insistira Džonson. „Ljudi su shvatili jednu veliku lekciju: nismo uspeli 2014, nismo uspeli da uradimo ono što je bilo potrebno.

Mirovni proces u Normandiji, koji je uključivao Rusiju, Ukrajinu, Nemačku i Francusku, bio je pokušaj da se razreše neprijateljstva u Donbasu. Kao rezultat toga, 2014. i 2015. godine strane su uspele da potpišu sada nevažeće sporazume iz Minska, dajući Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici poseban status u okviru ukrajinske države.

Prošlog meseca, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je ovaj dogovor samo „pokušaj da se Ukrajini da vremena“ da njena vojska ojača.

"VRIŠTEĆA RUSOFOBIJA U POLITIČKOJ ELITI SAD" Zaharova ima savet za novu američku ambasadorku u Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je odgovorio da je „razočaran“ i šokiran priznanjem, navodeći to kao dokaz da je pokretanje vojne operacije u februaru 2022. bila ispravna odluka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading