BORISOV:Rusija i Kina potpisale sporazum o međunarodnoj naučnoj lunarnoj stanici
EPA

Generalni direktor Roskosmosa Jurij Borisov izjavio je da su Rusija i Kina nedavno potpisale sporazum o međunarodnoj naučnoj lunarnoj stanici.

"Nakon detaljne analize područja za sletanje automatskim sondama, uzorkovanja tla i istraživanja prisustva vode, preći ćemo na sledeću fazu. Verovatno i najverovatnije u bliskom kontaktu sa našim kineskim partnerima to će podrazumevati izgradnju budućeg lunarnog sistema. Nedavno smo sa kineskom stranom potpisali sporazum o zajedničkom radu u ovoj oblasti", rekao je Borisov na TV kanalu "Rosija-24", a prenosi agencija TASS.

Ruska državna svemirska agencija Roskosmos i Kineska nacionalna svemirska administracija CNSA predstavili su mapu puta međunarodne naučne lunarne stanice na Globalnoj konferenciji za istraživanje svemira u Sankt Peterburgu u junu prošle godine.

Prema planu puta, očekuje se da će izgradnja lunarne stanice biti završena do 2035. godine, navodi ruska agencija.

U periodu od 2026. do 2030. godine planirane su dve misije za testiranje tehnologije sletanja i isporuke tereta i transporta uzoraka lunarnog tla na Zemlju.

Planovi predviđaju razvoj infrastrukture u orbiti i na površini Meseca u periodu 2031. do 2035. godine, posebno komunikacionih sistema, električne energije, istraživačke i druge opreme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading