DAN D U BRITANIJI! Aktivirani specijalni protokoli, građani se opraštaju ispred Bakingemske palate! (FOTO/VIDEO)
EPA

 

 

.

Čarls Treći stiže u London

12:27 - Kralj Čarls Treći napustio je zamak Balmoral, u kome je u četvrtak posle podne preminula njegova majaka kraljica Elizabeta Druga.

Očekuje se da će se kralj vratiti u London sa suprugom Kamilom, sada kraljicom suprugom, gde će se kasnije sastati sa premijerkom Liz Tras, a potom i po prvi put obratiti naciji.

Kraljevska porodica u žalosti

11:37 - U saopštenju koje je izdala Bakingemska palata navodi se da je nakon smrti kraljice Elizabete Druge "želja Njegovog Veličanstva Kralja je da se period kraljevske žalosti poštuje od sada do sedam dana nakon kraljičine sahrane".

Datum sahrane biće blagovremeno najavljen, navodi se u saiopštenju.

Služba u katedrali Svetog Pavla

11:21 - Služba molitve i sećanja nakon kraljičine smrti biće održana u katedrali Svetog Pavla u 18 časova.

Oko 2.000 mesta biće dodeljeno po principu ko prvi dođe, a služba će se emitovati i na Bi-Bi-Si-ju.

Očekuje se da će službi prisustvovati premijerka Liz Tras i gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Televizijsko obraćanje kralja Čarlsa Trećeg naciji biće prenošeno u katedrali ako se poklopi sa službom.

Princ Hari napustio Balmoral

09:49 - Princ Hari, mlađi sin kralja Čarlsa Trećeg, napustio je zamak Balmoral, javljaju britanski mediji.

Vojvoda od Saseksa doputovao je u četvrtak kasno posle podne u Balmoral iz Londona.

Princ Hari je u zamak Balmoral stigao nakon što je već objavljena vest o smrti kraljice Elizabete Druge. Njegova supruga Megan Markl nije ga pratila na putu do zamka Balmoral.

Tačno u podne zvona na svim katedralama

10.20 - Zvona britanskih crkava, katedrala i kapela zvoniće danas u znak sećanja na preminulu kraljicu Elizabetu Drugu, saopštila je Crkva Engleske na svojoj internet stranici.

Liz Tras prva saznala

10.00 - Novoj premijerki Liz Tras je rečeno da je kraljica umrla dva sata pre nego što je svet saznao. Gospođa Tras je obaveštena o kraljičinoj smrti u 16.30, rekao je zvanični portparol premijerke, nakon što joj je tu vest saopštio sekretar kabineta Sajmon Kejs.

Kralj Čarls se danas obraća ožalošćenoj naciji

09.45 - Britanski kralj Čarls obratiće se danas ožalošćenoj naciji posle smrti svoje majke kraljice Elizabete Druge.

DAN D U BRITANIJI! Aktivirani specijalni protokoli, građani se opraštaju ispred Bakingemske palate! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Čarls će se vratiti iz Škotske u London sa suprugom Kamilom, sastaće se sa premijerom Liz Tras i potom se obratiti naciji putem televizije, a biće upriličena i počasna topovska salva.

09.02 - Tras: Elizabeta bila stena na kojoj je počivala Britanija

Nova britanska premijerka Britanska premijerka Liz Tras odala je počast preminuloj kraljici Elizabeti, a istovremeno pružila i podršku i izrazila lojalnost novom kralju Čarlsu.

Tras je u obraćanju ispred Dauning strita rekla da je smrt kraljice "veliki šok za naciju i svet" i da je to dan velikog gubitka.

U podne će se oglasiti crkvena zvoniti u znak počasti kraljici u Vestminsterskoj opatiji, katedrali Svetog Pavla i zamku Vindzor.

Sat vremena kasnije u Hajd parku i na drugim mestima širom velike Britanije i u zemljama Komnovelta biće ispaljeni počasni plotuni.

08.45 - Sednica parlamenta u podne

Sednica britanskog parlamenta počinje u podne i verovatno će trajati do duboko u noć. Svaki od poslanika i gornjeg i donjeg doma parlamenta obratiće se odajući počast kraljici.

08.15 - U Beču zastava na pola koplja

Zvaničan Beč izrazio je saučešće kraljevskog porodici zbog smrti britanske kraljice Elizabete Druge, a na zgradi vlade spuštena je zastava na pola koplja.

DAN D U BRITANIJI! Aktivirani specijalni protokoli, građani se opraštaju ispred Bakingemske palate! (FOTO/VIDEO)

Alo

 

Austrijski kancelar Karl Nehamer preko Tvitera je ukazao da „nas je napustila istorijska ličnost, a sa njom se završava i sedmodecenijska era, koja je bila do danas u znaku stabilnosti“.

- Duboko ožalošćen zbog smrti kraljice Elizabete - istakao je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg.

07:52 - Si Đinping: Smrt kraljice veliki gubitak za britanski narod

Kineski predsednik Si Đinping izrazio je iskreno saučešće britanskoj vladi i narodu" u izjavi objavljenoj preko državnih medija.

"Si Đinping, koji predstavlja kinesku vladu i kineski narod, kao i u svoje ime, izražava duboko saučešće. Njena smrt je veliki gubitak za britanski narod", navodi se u saopštenju.

07:30 - Čarls Treći se vraća iz Balmorala u London

Kralj Čarls i Kamila, sada kraljica supruga, doputovaće iz Balmorala u London gde će se novi kralj sastati sa britanskom premijerkom Liz Trus.

DAN D U BRITANIJI! Aktivirani specijalni protokoli, građani se opraštaju ispred Bakingemske palate! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Očekuje se i da se Čarls Treći naciji obratiti preko televizije, tokom koga će odati počast kraljici i založiti se za svoju dužnost u službi novog suverena.

Čarls će sutra, u subotu, zvanično biti proglašen za kralja.

Šta se juče dešavalo?

Elizabeta Druga, kraljica Velike Britanije i Severne Irske, preminula je u četvrtak tokom popodneva u zamku Balmoral u Škotskoj u 97. godini, saopšteno je iz Bakingemske palate.

Prva odluka novog kralja bila je da izabere ime koje će poneti kao monarh. Mogao je izabrati bilo koje od svoja četiri imena - Čarls Filip Artur Džordž, izabrao je da bude Čarls Treći.

On nije jedini koji se suočava sa promenom titule.

Iako je prestolonaslednik, princ Vilijam neće automatski postati princ od Velsa - to će morati da mu dodeli njegov otac. Nasledio je očevu titulu vojvode od Kornvola - Vilijam i Kejt se sada zovu vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža.

DAN D U BRITANIJI! Aktivirani specijalni protokoli, građani se opraštaju ispred Bakingemske palate! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Postoji i nova titula za Čarlsovu ženu, Kamilu, koja postaje kraljica supruga - supruga je termin koji se koristi za supružnika monarha.

Očekuje se da će Čarls u subotu biti zvanično proglašen za kralja. To će se desiti u palati Sent Džejms u Londonu, ispred ceremonijalnog tela poznatog kao Pristupni savet.

Ovo telo se sastoji od članova Tajnog saveta - grupe viših poslanika, bivših i sadašnjih, kao i nekih viših državnih službenika, visokih komesara Komonvelta i lorda gradonačelnika Londona.

Na sastanku će smrt kraljice Elizabete objaviti lord predsednik Tajnog saveta, trenutno poslanica Peni Mordaunt, a proglas će biti pročitan naglas.

Formulacija proklamacije može da se promeni, ali je to tradicionalno bila serija molitava i zaveta, kojima se pohvaljuje prethodni monarh i obećava podrška novom.

DAN D U BRITANIJI! Aktivirani specijalni protokoli, građani se opraštaju ispred Bakingemske palate! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Ovaj proglas zatim potpisuju brojne visoke ličnosti uključujući premijera, kenterberijskog nadbiskupa i lorda kancelara.

Prva kraljeva izjava

Kralj prisustvuje drugom sastanku Pristupnog saveta, zajedno sa Tajnim savetom. Novi kralj, u skladu sa tradicijom koja datira iz ranog 18. veka, daje izjavu u kojoj se, između ostalog, zaklinje da će sačuvati crkvu Škotske.

Nakon fanfare trubača, biće obavljeno javno proglašenje Čarlsa Trećeg za novog kralja. To će biti učinjeno sa balkona palate Sent Džejms uz reči - "Bože čuvaj kralja".

Prvi put od 1952. godine zasviraće se državna himna sa rečima "Bože čuvaj kralja".

U Hajd parku, na londonskom tornju i sa brodova ispaljivaće se topovska paljba, a u Edinburgu, Kardifu i Belfastu čitaće se proglas kojim je Čarls proglašen kraljem.

Čarls je postao i šef Komonvelta, koji čine 56 nezavisne zemalje, a u 14 od ovih zemalja, kao i u Velikoj Britaniji, kralj je šef države.

Ove zemlje, poznate kao carstva Komonvelta, su: Australija, Antigva i Barbuda, Bahami, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Papua Nova Gvineja, Sveti Kristofer i Nevis, Sveta Lucija, Sent Vinsent i Grenadini, Novi Zeland, Solomon Ostrva, Tuvalu.

Krunisanje

Simbolični vrhunac pristupanja biće krunisanje. Zbog potrebnih priprema, krunisanje Čarlsa Trećeg se verovatno neće dogoditi brzo - kraljica Elizabeta je nasledila tron u februaru 1952. godine, ali je krunisana tek u junu 1953. godine.

DAN D U BRITANIJI! Aktivirani specijalni protokoli, građani se opraštaju ispred Bakingemske palate! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Poslednjih 900 godina krunisanje se održava u Vestminsterskoj opatiji - Vilijam Osvajač je bio prvi monarh koji je tamo krunisan, a Čarls će biti 40.

To je anglikanska verska služba, koju obavlja kenterberijski nadbiskup. Na vrhuncu ceremonije, on će staviti krunu Svetog Edvarda na Čarlesovu glavu - krunu od punog zlata, koja datira iz 1661. godine.

Ovo je središnji deo krunskih dragulja u Londonskoj kuli, a nosi ga samo monarh u trenutku samog krunisanja i težak je 2,23 kilograma.

Za razliku od kraljevskih venčanja, krunisanje je državna ceremonija, vlada opredeljuje novac za to i odlučuje o listi gostiju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading