NEMAČKU ČEKA NAJVEĆA INFLACIJA U ZADNJIH 70 GODINA Mračna prognoza šefa Bundesbanke
Foto: Shutterstock

Nemačka će uskoro imati najvišu inflaciju u poslednjih nekoliko decenija, rekao je u subotu za "Rajniše Post" predsednik nacionalne centralne banke Joahim Nagel, dodajući da bi Nemačka mogla da padne u recesiju.

„Stopa inflacije od čak 10 odsto je moguća u jesenjim mesecima“, rekao je Nagel za list, dodajući da će najnoviji skok cena energije izazvan smanjenim isporukama iz Rusije – glavnog nemačkog snabdevača – verovatno dodatno povećati potrošačke cene.

„Dvocifrene stope inflacije poslednji put su merene u Nemačkoj pre više od 70 godina“, dodao je predsednik Bundesbanke.

Nacija je imala sličan nivo inflacije još 1951. godine kada je dostigla 11 odsto, prema tadašnjim proračunima, prenose nemački mediji.

Situacija u nacionalnoj ekonomiji će verovatno ostati napeta i naredne godine, upozorio je Nagel i dodao da „pitanje inflacije neće nestati 2023. godine“, jer će se „uska grla u snabdevanju i geopolitičke tenzije verovatno nastaviti“.

Inflacija će verovatno premašiti junsku prognozu Bundesbanke za 4,5 poena i iznositi u proseku 6 odsto „pre decimalne tačke sledeće godine“, dodao je on.

Cene prirodnog gasa i struje su već porasle više od očekivanog, primetio je Nagel. Smanjen uvoz gasa iz Rusije, koji je došao tokom ekstremnog toplotnog talasa u Evropi koji je doveo do nižeg nivoa vode u velikim evropskim rekama i ometao rečni transport, mogao bi ozbiljno da pogodi nemačku ekonomiju, upozorio je on.

„Kako se energetska kriza produbljuje, izgleda da će sledeće zime verovatno doći do recesije“, predvideo je šef Bundesbanke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading